En Ölümcül Lezzet! Bir Lokma Yemek Bile Öldürüyor

Bu ciğerden bulup yemek pek mümkün görünmese de yine de aklınızda bulunsun. İçindeki bir madde insanı ölüme götürüyor.

Sakatat ve özellikle de ciğer severler için önemli bir uyarı: Kutup ayısı ciğeri ölümcül olabilir.

Kutup ayıları, A vitaminini biyolojik olarak biriktiren en iyi etoburlardır. A vitamini yağda çözünür ve vücuttan idrar yoluyla atılmaz. Bu nedenle, kutup ayısı ciğerinde A vitamini miktarı oldukça yüksektir.

Bir insanın günlük A vitamini ihtiyacı 900 mikrogramdır. Kutup ayısı ciğerinin bir lokması bile bu miktarın 100 katını aşabilir. Bu nedenle, kutup ayısı ciğeri yemek, A vitamini zehirlenmesine (hipervitaminoz) neden olabilir.

Hipervitaminoz, baş ağrısı, kusma, ishal, cilt döküntüsü, görme bozukluğu ve hatta ölüm gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Büyük miktarlarda alınan beta-karoten ve diğer provitamin A karotenoidlerinin ciddi yan etkiler oluşturmamasına karşın, önceden oluşturulmuş A vitamini fazlası vücutta toksik etkilere yol açabilir. Bu duruma hipervitaminoz A denilir.

Yaşam Haberleri