Çiğ mi, Pişmiş mi? Sebzeleri En Sağlıklı Tüketme Yolları...

Muhtemelen sebze yemenin sağlığınızı korumada önemli bir adım olduğunu zaten biliyorsunuzdur ancak onları çiğ mi yoksa pişmiş mi yemenizin önemli olduğunu biliyor muydunuz? Bazen bir sebzeye ısı vermek onun bileşimini değiştirir, bu da besin kaybına neden olabilir. Sebze hazırlamanın en sağlıklı yolunu öğrenin.


Çiğ mi, Pişmiş mi? Sebze Hazırlamanın En Sağlıklı Yolları

Cevaplar sizi şaşırtabilir

HAVUÇLARI BUHARDA PİŞİRİN VEYA KIZARTIN


Havuç mükemmel bir A, C ve K vitamini kaynağıdır. Beta karoten adı verilen antioksidan açısından zengin olduklarından gözlerinize faydalıdır. Beta karoten veya karotenoidler havuca turuncu rengini verir ve sizi kansere karşı koruyabilir. Ayrıca bilişsel işlevi geliştirir ve cildinizi ultraviyole (UV) güneş ışınlarına karşı korurlar. Isıtıldığında vücudunuzun karotenoidleri kullanması daha kolaydır, bu nedenle havuçlarınızı buharda pişirmeyi veya kızartmayı deneyin.


SARIMSAKLARI ÇİĞ (VEYA HAFİF PİŞMİŞ) YİYİN


Sarımsağın kötü koktuğunu düşünebilirsiniz ama onu bu kadar sağlıklı kılan şey kokusudur. Sarımsağın güçlü kokusu, birçok sağlık faydasından sorumlu olan allisin'den gelir. Kalbinize iyi gelir ve bağışıklığınızı güçlendirir. Aynı zamanda antiinflamatuar olarak da görev yapabilir ve hatta gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerin bazılarını öldürebilir. Sarımsak çiğ olduğunda en sağlıklısıdır. Sarımsağı pişirmeniz gerekiyorsa 140 derecenin üzerinde ısıtmayın. Daha yüksek sıcaklıklar allisin'i öldürebilir.

SOĞANLARI FIRINDA VEYA IZGARADA PİŞİRİN


Bir diğer keskin ama sağlıklı sebze ise soğandır. Pek çok vitamin ve mineral içerir ve diyabet, kalp hastalığı ve felç gibi çeşitli hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğan , serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan ve kanser önleyici özellikler sergileyen fenolik bileşikler içerir. Bir çalışmada, çiğ soğanla karşılaştırıldığında, fırında, kızartılmış veya ızgarada pişirilmiş soğanlarda fenolik bileşiklerde artış görülmüştür. Kızarmış soğanlar sağlıklı yağlarda pişmediği için soğanları fırında veya ızgarada pişirmeyi deneyin.


LAHANAYI ÇİĞ VEYA BUHARDA YİYİN


Lahana süper yiyecek olarak ilan edildiğinden beri birçok diyetin temel öğesi haline geldi ve bunun da iyi bir nedeni var. A vitamini, folat, omega-3 yağ asitleri ve kalsiyum ve çinko gibi mineraller içerir. Kanseri engelleyebilir ve kolesterolü düşürebilir. Kalenin antioksidanları ve flavonoidleri diğer hastalıkların önlenmesinde de rol oynar. Lahanayı ısıttığınızda sağlığa olan faydalarının çoğunu kaybeder. Çiğ olarak yiyemiyorsanız buharda pişirmeyi deneyin; bu, lahananın besin profilini korumanın en iyi yöntemidir.

Lahana çok yönlü bir sebzedir. Salatalarda veya kızartmalarda kullanabileceğiniz, fermente edildiğinde lahana turşusuna dönüşen bir üründür . Birçok sağlık özelliği de vardır. Lahana turpgillerden bir sebzedir, yani glikozinolat adı verilen bileşikleri içerir. Bu bileşikler hücreleri hastalıklara karşı korur ve birçok antioksidan içerir. Lahananızdan ve glikozinolatlarından en iyi şekilde yararlanmak için beş ila 10 dakika buharda pişirmeyi deneyin.


KIRMIZI BİBERİ ÇİĞ VEYA KÖZLENMİŞ OLARAK TÜKETİN


Kırmızı biberler C vitamini ve beta karoten bakımından zengindir. Görme yeteneğinizi korur ve bağışıklığınızı güçlendirirler. Kırmızı biber ayrıca cilt hücrelerinizi destekler ve kesik ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur. Çiğ olarak yenildiğinde daha sağlıklı olmalarına rağmen, buharda pişirmek veya haşlamakla karşılaştırıldığında, kızartıldığında veya kızartıldığında sağlık açısından bazı faydalarını korurlar.


BUHARDA BROKOLİ


Brokoli bir hardal bitkisi olarak başladı ancak çiftçiler onu yetiştirdi ve onu bugün tanıdığımız ağaca benzeyen sebzeye dönüştürdü. Bir bardak brokoli, bir portakal kadar C vitamini içerir. Folat ve B6 vitamini gibi başka birçok besin maddesi de vardır. Glukozinolat içeren başka bir turpgil sebzesidir, dolayısıyla tıpkı lahana gibi brokoli de buharda pişirildiğinde en sağlıklı olanıdır.


BUHARDA VEYA DÜDÜKLÜ TENCEREDE MANTAR PİŞİRİN


Mantarların kalorisi düşüktür ve iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Güneşte yetiştirildiklerinde D vitamini içerirler. Mantarlar potasyum açısından da zengindir. Tüketmek alzheimer, diyabet ve kanser gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilir. Az miktarda ısı mantarlardaki antioksidan seviyelerini artırdığından, mantarlarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için onları buharda pişirmeyi veya düdüklü tencerede pişirmeyi deneyin.


ZEYTİNYAĞLI DOMATES PİŞİRİN


Domates iyi bir potasyum, B ve E vitaminleri kaynağıdır. Ayrıca likopen adı verilen bir antioksidan da içerir. Likopen, domatesleri kırmızı yapan ve onları güneşin UV ışınlarından koruyan maddedir. Ayrıca bağışıklık sisteminizi desteklemeye ve akciğerlerinizi ve kalbinizi güçlendirmeye yardımcı olur. Isı vücudunuzun daha fazla likopen emmesine yardımcı olur, bu nedenle domateslerinizi pişirmeyi hedefleyin. Ayrıca likopenin çoğunu absorbe etmek için konserve domates yiyebilir veya domates sosunuza biraz sızma zeytinyağı ekleyebilirsiniz.


ÇİĞ ISPANAĞI DOĞRAYIN


Temel Reis, güçlenmek için ıspanak yediğinde doğru fikre sahipti ancak onu doğrudan konserveden yememeliydi. Ispanak güçlü bir antioksidan olan lutein içerir. Göz sağlığını ve beyin fonksiyonlarını destekler ve cildinizi güneşe karşı korumaya yardımcı olur. Vücudunuzun ıspanağın sunduğu kadar luteini emdiğinden emin olmak için onu çiğ yiyin. Sadece dört dakikalık kaynatma bile ıspanağın luteinin yüzde 40'ını kaybetmesine neden olur. Ispanağınızı yemenin en sağlıklı yolu, luteini daha fazla serbest bırakmak için onu doğramaktır; bu nedenle onu smoothienize karıştırmayı veya doğranmış ıspanak salatası

Yaşam Haberleri