Çevre direnişi galip geldi: Cerattepe’deki altın madeninin faaliyeti durduruldu

AYM'nin 'ÇED Olumlu' Kararını İptal Etmesinin Ardından Artvin Valiliği Cerattepe'deki Altın Madenciliği Faaliyetini Durdurdu

Artvin Valiliği, ülkenin en büyük çevre direnişlerinden birine sahne olan Cerattepe’de madencilik faaliyetlerinin durdurulduğunu duyurdu. Valiliğin açıklamasına göre, bu karar, Rize İdare Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği 'hak ihlali' kararına uyarak, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' raporunu iptal etmesinin ardından alındı.

Anayasa Mahkemesi, 2015 yılında Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen 'ÇED Olumlu' raporuyla ilgili hak ihlali tespit etmişti. Rize İdare Mahkemesi, bu karar doğrultusunda, 11 Temmuz 2024 tarihinde iptal kararı vermişti.

Artvin Valiliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Artvin ili, Taşlıca köyü Cerattepe mevkisinde Eti Bakır Cerattepe İşletmesi tarafından işletilmekte olan ‘Cerattepe Bakır Madeni, Kırma Eleme Tesisi ve Teleferik Hattı’ projesine ait 'ÇED Olumlu Kararı' hakkında Rize İdare Mahkemesi tarafından 11.07.2024 tarihinde iptal kararı verilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na intikal eden karar gereği, faaliyet sahibi işletmeye Rize İdare Mahkemesi'nin vermiş olduğu iptal kararına uyulması, proje alanında ve proje kapsamında üretime yönelik herhangi bir faaliyette bulunulmaması, aksi takdirde yasal işlemlerin tesis edileceği Artvin Valiliği’nin 20.08.2024 tarih ve 10237603 sayılı yazısı ile bildirilmiştir. 21.08.2024 tarihinde mahallinde yapılan denetimde üretime yönelik herhangi bir faaliyetin olmadığı tespit edilmiştir ve mevcut durum tutanak ile imza altına alınmıştır. Ayrıca, madencilik faaliyetinin durdurulması ile ilgili bilgi talebinde bulunan Sivil Toplum Kuruluşlarına da 21.08.2024 tarih ve 10272019 sayılı yazı ile faaliyetin durdurulduğuna dair bilgi verilmiştir."

Yaşam Haberleri