Çerez olarak bildiğimiz leblebinin meğerse çorbası da yapılıyormuş! İşte herkesin merak ettiği enfes leblebi çorbasının tarifi…

Az malzemeyle, az bilinen bir çorba hazırlayıp sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.

Birçok tarihi yerleri ve lezzetli yemekleriyle tanınan Denizli’de son günlerde leblebi çorbası konuşulmaya başlandı. İlk kez ev hanımı Sıdıka Esen tarafından yapılan leblebi çorbası, damaklara hiç yabancı olmayan lezzetiyle pek çok çorbayı sollamayı başardı.

Kızılhisar Yerel Eylem Grubu Derneği leblebi çorbasının hikâyesini şöyle anlattı: “Leblebinin kullanım alanlarını çeşitlendirmek ve Serinhisar leblebisini öne çıkarmaya yönelik leblebiden ürün denemelerine başladık. Bu süreçte leblebili kurabiyeden leblebili keke, leblebili ekmekten leblebili revaniye kadar çeşitli ürünler denedik. Leblebili dondurma bile denedik. Bir gün Sıdıka Hanım ‘Leblebi Çorbası’ denemesi yaptı. O kadar beğendik ki çorba bir anda diğer ürünlerin önüne geçti. İlk olarak Pamukkale Üniversitesi 30. Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Gastronomi Yarışması’na katıldık. Leblebi kurabiyesi ve leblebi çorbası yarışmada ilk 12 tarif arasına girdi. Kurabiyemiz üçüncü oldu, çorbamız ilk 3’e giremedi ama yılmadık, denemelere devam ettik. Bir ay kadar sonra düzenlenen Uluslararası Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması’na katıldık. Leblebi çorbamız, Michelin yıldızlı şeflerin ve yerli/yabancı yüzlerce yarışmacının katıldığı etkinlikte görücüye çıktı. Pamukkale Üniversitesi Gölbahçe’de düzenlenen etkinlikte yerli ve yabancı yüzlerce misafire leblebi çorbamızdan tattırdık ve gayet güzel tepkiler aldık. Hız kesmedik, bir hafta sonra Laodikya’da gerçekleştirilen ‘Yöresel Lezzetlerin Tanıtımı’ etkinliğine katıldık. Etkinlik katılımcılarına leblebi çorbamızdan tattırdık. Bu süreçte; temasta olduğumuz kurum yöneticilerine, akademisyenlere, şeflere, gurmelere çorbamızdan tattırdık. Leblebinin kullanım alanlarını çeşitlendirme ve Serinhisar leblebisini öne çıkarmaya yönelik eylemlerimiz devam edecek” dedi.

Leblebi Çorbasının Tarifi

Malzemeler

Çorba

  • 2 yemek kaşığı tereyağı (50 gr.)
  • 1 su bardağı Serinhisar Leblebisi unu (75 gr.)
  • 1 lt su
  • 1 bardak süt kreması ya da 1 bardak yağlı süt
  • Tuz, karabiber
  • 1 diş sarımsak (İsteğe bağlı)

Sos

1 yemek kaşığı tereyağı (25 gr.)
Toz biber, pul biber

Yapılışı

Yağı eritiliyor. Leblebi ununu ekleyip kavruluyor. Suyu ekleniyor. Süt kremasını (ya da yağlı sütü) ekleniyor. Topaklanmaması için sürekli karıştırılıyor. Tuz, karabiber, sarımsak ekleniyor. Karıştırmaya devam ediliyor. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 7-8 dakika pişiriliyor. Sosu için de küçük bir tencereye tereyağı eritip, üzerine baharatları ekleniyor. Hafif kavurduktan sonra çorbanın üstünde gezdiriliyor. İsteğe bağlı olarak da et/tavuk suyu kullanılabilir.


www.denizligazetesi.com

Yaşam Haberleri