Çayı Bağırsakları Harekete Geçiriyor, Meyvesi C Vitamini Bombası! Anadolu'nun Şifa Kaynağı Nasıl Yenmeli?

Farklı yörelerde töngel, döngel, beşbıyık isimleriyle de bilinen muşmula meyvesi lezzetli olduğu kadar vitamin açısından zengin bir meyvedir. Özellikle bol miktarda C vitamini içerdiği için kış aylarında çayı gripten korur.

Lifli bir meyve olduğu için yendiğinde bağırsakları harekete geçirir. Mevsimi ekim, kasım ve aralık ayıdır. Bu mevsimler dışında bu lezzetli meyveyi kurutulmuş olarak tüketebilirsiniz. Kuru muşmula ile çay demleyebilirsiniz. Bu şekilde tükettiğinizde de faydalarından yararlanmış olacaksınız.

MUŞMULANIN FAYDALARI NELERDİR?

Muşmula, lif bakımından zengindir. Lif, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur, bağırsak sağlığını destekler ve tokluk hissi sağlar.

Muşmula, C vitamini bakımından zengindir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, cilt sağlığını desteklemeye ve antioksidan etkileriyle serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.

Mineral içeriği olarak; potasyum, manganez ve demir gibi mineraller muşmulada bulunur. Bu mineraller, vücut fonksiyonlarını düzenlemeye, kemik sağlığını desteklemeye ve enerji üretimine katkıda bulunmaya yardımcı olabilir.

Muşmula, antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, hücre hasarını azaltmaya yardımcı olarak genel sağlığı korur ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.

Lif içeriği sayesinde muşmula, kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilir. Lif, şekerin daha yavaş emilmesine ve kan şekerinin dengelenmesine katkıda bulunur. Bağırsakları harekete geçirir.

Düşük kalorili olmasının yanı sıra, lif içeriği sayesinde muşmula, kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Lif, tokluk hissi sağlayarak aşırı yeme eğilimini azaltabilir.

Kalp Sağlığına Faydaları: Muşmula, kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, potasyum içeriği sayesinde kan basıncını kontrol etmeye ve kalp sağlığını desteklemeye katkıda bulunabilir.

MUŞMULA NASIL TÜKETİLMELİ?

Muşmulaların olgunlaşmış ve yumuşamış olanlarını yıkayıp çiğ olarak tüketebilirsiniz. Tatlı ve hafif ekşi bir lezzete sahiptir.

Muşmulanın lezzeti size pek de hitap etmiyorsa yıkayıp kuruttuğunuz meyveleri 50 dereceye ayarladığınız fırına yerleştirerek 4-5 saat boyunca kurumalarını bekleyebilirsiniz. Kuruttuğunuz meyvelerin çayını yapabilirsiniz.

1 litre suyun içine yaklaşık 1avuç kadar dilimlediğiniz muşmulalardan koyup kaynatarak çayını yapabilirsiniz.

Ayrıca muşmula çayı yapımı için muşmula meyvesini değil yapraklarını da kullanabilirsiniz.

Yaşam Haberleri