Çankırı’da Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi’nde kazı yapan bilim insanları, 2011’de birçok fosille birlikte, bugüne kadar bulunmuş canlılara benzemeyen bir canlıya ait kalıntılar buldu. Tam olarak tespit edilerek bilim dünyasına duyurulması, bu yıl ağustos ayında önde gelen bilim dergilerinden Nature’da yayımlanan bir makaleyle oldu.
"Anadoluvius" denildi
Milliyet'ten Görkem Evci'nin haberine göre kazı başkanı Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, 7 ile 9 milyon yıl önce yaşamış canlılara ait fosillerin bulunduğu alanda, söz konusu canlıya ait fosil ilk 2011’de bulunduğunu aktardı. Yeni buluntulardan sonra ise uzmanlar, bu canlının Orta Anadolu’da yaşayan ve dünyadaki tüm türlerden farklı özellikler taşıyan bir türe ait olduğunu düşünmeye başladı. Böylece bu türe “Anadoluvius turkae” denildi.
Prof. Dr. Erol, "Bu fosil neyi değiştirdi? sorusuna şu yanıtı verdi:
"Şimdiye kadar insanın Afrika’dan çıktığına ilişkin teoriler vardı. Afrika’da 7 milyon yıl öncesi fosil yok. 9 ila 7 milyon yıl öncesinden Anadolu’da, Yunanistan’da, Bulgaristan’da var. ‘Homininler’ dediğimiz bu grupların burada çeşitlenerek daha sonra iklim değişiklikleri, çevre koşulları nedeniyle Afrika’ya dönüp orada ‘insan’ aşamasına geldiğini söylüyoruz yaptığımız çalışmalar sonucu."
Prof. Dr. Erol, söz konusu canlının yüz, diş ve çene parçalarının bulunduğunu, vücut parçalarının da bulunmasıyla görüşlerini yüzde yüze yakın bir kesinlikle açıklayacaklarını belirtti.