Canan Karatay Dünyanın En Sağlıklı Yiyeceğini Açıkladı! Kışın Tüketen Hastalığı Unutsun!

Dikkat çeken açıklamalarıyla gündemden düşmeyen Prof. Dr. Canan Karatay en sağlıklı yiyeceği açıkladı. Bu besini tüketenler kendini hastalıklardan koruyup zımba gibi oluyor. İşte detaylar...

Canan Karatay, sağlıklı beslenmeye ilişkin sık sık açıklamalar yapıyor. Yeni bir açıklamasında ise lahananın dünyanın en sağlıklı yiyecekleri arasında yer aldığını söyledi. Karatay, açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"Dünyanın en önemli, en sağlıklı yiyeceği lahanadır. Doğal olarak ev turşusu yapıldığı zaman, camın içinde, turşu da en doğal probiyotiktir.

Kışın bol bol lahana yiyin, bol bol lahana çorbası için, çocukları alıştırın bol bol lahana çorbası içsinler. O zaman hastalanmazsınız. Lahananın her türlü yemeğini yiyebilirsiniz.

Ama lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, Alzheimer olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler."

LAHANANIN FAYDALARI NELERDİR?

Düşük Kalorili ve Yüksek Lif İçeriği: Lahananın düşük kalorili olması, kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Aynı zamanda yüksek lif içeriği sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler ve tokluk hissini artırır.

C VİTAMİNİ KAYNAĞI:

Lahanada bol miktarda C vitamini bulunur. C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur, cilt sağlığını korur ve vücuttaki demirin emilimini artırır.

ANTİOKSİDANLAR İÇERİR:

Lahanadaki antioksidanlar, hücresel hasarı azaltabilir, yaşlanmayı geciktirebilir ve kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu olabilir.

KANSER RİSKİNİ AZALTABİLİR:

Bazı çalışmalar, lahananın özellikle meme, kolon ve prostat kanseri gibi kanser türlerine karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir.

MİNERAL VE VİTAMİN DEPOSU:

Lahanada A vitamini, K vitamini, folat, demir, potasyum ve magnezyum gibi birçok önemli mineral ve vitamin bulunur. Bu besinler kemik sağlığını destekler, kan basıncını düzenler ve enerji üretimine yardımcı olur.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLER:

Lif açısından zengin olması, sindirim sistemini düzenler, kabızlığı önler ve sindirim sağlığını destekler.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜREBİLİR: Lahananın düzenli tüketimi, kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir ve dolayısıyla kalp sağlığını koruyabilir.

GÖZ SAĞLIĞINI DESTEKLER:

Lahanadaki A vitamini, göz sağlığını korumak için önemlidir. A vitamini eksikliği görme problemlerine neden olabilir; bu yüzden lahana tüketmek göz sağlığını destekleyebilir.

LAHANA TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Lahana turşunun faydasını duyanlar hemen turşu tarifini araştırmaya başladı! İşte lahana turşusunun tarifi…

MALZEMELER

1 adet orta boy lahana yarım su bardağı kaya tuzu 3 baş sarımsak 1 tatlı kaşığı limon tuzu 1 su bardağı üzüm sirkesi Su

YAPILIŞI

İlk olarak lahananın dış yapraklarını soyun. Daha sonra ortasında yer alan kökünü bıçakla keserek kıvrımlı yaprakları iri iri doğrayın ve derin bir kaseye koyun. Yaprakların üzerine kaya tuzu serpin.

Ardından lahanaları elinizle 10 dakika ovun. Bu sayede tuzları yedirmiş olacaksınız. Bu işlemin ardından ise lahanaları iyice yıkayın. Yıkadığınız lahanaları kavanozlara yerleştirin.

Önceden soyduğunuz sarımsakları ise lahanaların arasına sıkıştırın. Daha sonra limon tuzunu sirkeyle karıştırıp lahanaların her yerine denk gelecek şekilde üzerine dökün. Kavanozda kalan boşluğa ise su ilave ederek tamamlayın. Bu işlemi de yaptıktan sonra kapağını hava almayacağı şekilde sıkıca kapatın.

Kapağını sıkıladığınızdan emin olduktan sonra kavanozu alt üst edip malzemeleri karıştırın. 15 gün kadar bu turşu kavanozunu serin ve güneşin görmediği bir yerde bekletin. Bu süre zarfında kapağını sakın açmayın.

Yaşam Haberleri