Çamaşır tozunun içindeki hangi kimyasal madde cilt kanserine neden olabilir? Alırken neye dikkat etmeliyiz?

— Giysilerinizi temizlemek için kullandığınız çamaşır deterjanının cilt kanserine neden olabileceğini bilmek sizi şaşırtabilir. Doktor, çamaşır deterjanının cilt kanserine neden olabileceği ana suçlulardan birinin triklosan adı verilen bir kimyasal olduğunu belirtti.


Doktor ,triklosanın birçok deterjanın yanı sıra diş macunu, sabun ve hatta oyuncaklar gibi diğer ürünlerde de koruyucu olarak kullanıldığını hatırlattı.

Triklosan beyaz toz halinde görünen, kokusuz veya çok hafif kokulu bir kimyasaldır. Bakteri ve küf gibi mikropların büyümesini durduran veya yavaşlatan antibakteriyel ve antifungal bir maddedir.
Ne yazık ki triklosan cilt kanseri de dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Triklosan güneş ışığına maruz kaldığında dioksinler de dahil olmak üzere diğer kimyasallara parçalanabilir. Dioksinler oldukça toksiktir ve cilt kanseri de dahil olmak üzere çeşitli kanser türleriyle ilişkilendirilmiştir. Onkolog ayrıca triklosanın deriden emilebildiğini ve bunun da kanser riskinin artmasına yol açabileceğini söylüyor.

Kendinizi tehlikeden korumak için bu maddeyi içermeyen çamaşır tozlarını tercih etmemeniz önemlidir. Etiketteki içerik listesini kontrol edebilirsiniz.
Doktorlara göre triklosan, kadınlık hormonu olan östrojeni taklit ettiği için hormonal dengeyi bozuyor. Bunun sonucunda hormonal dengesizlik ortaya çıkıyor ve bu durum meme, yumurtalık, prostat kanseri ve doğurganlık sorunlarına yol açabiliyor.
Ayrıca uzman, cildi güneşten korumanın da çok önemli olduğunu vurguladı. Güneş koruyucu kullanılmasını ve doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın sınırlandırılmasını tavsiye ediyor.

Antimikrobiyal bir madde olan triklosanın çoğu antibakteriyel sabun ve deterjanın yanı sıra birçok deodorant, diş macunu, kumaş ve plastikte bulunduğunu unutmayın.

Cilt kanseri nasıl ortaya çıkıyor?

Onkologlar cilt kanserinin ana nedeninin aşırı UV ışınlarına maruz kalmak olduğunu söylüyor.

Diğer risk faktörleri:

açık ten tipi;
kanserojen kimyasal bileşiklerle sık cilt teması;
herhangi bir cilt yanığı;
bazı cilt hastalıkları;
cilt yaralanmasından sonra yara izi oluşumu;
kalıtsal yatkınlık

Yaşam Haberleri