Çamaşır makineniz çabuk bozulmasın: Çamaşır yıkarken yapılan 10 hata…

Kıyafet yıkarken bunları yapıyorsanız hem kıyafetleriniz erken yıpranır hem de çamaşır makinenizin ömrünü kısaltabilirsiniz. Çamaşır yıkarken yapılan hatalar neler? Çamaşır makinenizi uzun süre kullanmak için nelere dikkat etmelisiniz? Çamaşır yıkarken yapılan 10 hatayı sizler için derledik…

Çamaşır makinesinde kıyafetleri yıkamak oldukça kolay. Ancak uyulması gereken bazı kurallar var. Eğer bu hataları yaparsanız kıyafetleriniz temizlenmez ve çabuk yıpranır. Ayrıca çamaşır makineniz de çabuk bozulabilir. Çamaşırlarınızı yıkarken şu kurallara uymayı unutmayın:

1. Çamaşırları türlerine göre ayırın

Kıyafetleri renklerine göre ayırmakla kalmayıp kumaş türlerine göre de ayırmanız önemli. Bir perdeyi bir kazak ile makineye koymayın. Kalın kıyafetler kalın ve ince giysiler ince giysilerle yıkanmalı. Bu şekilde hem kuruma zamanları hem de tüylerini başka giysilere bulaştırma riskleri ortadan kalkar. Yatak örtüsü ve havlular da kategorize edilmeli.

2. Çamaşır makinenizi ağzına kadar doldurmayın

Her çamaşır makinesinin modeline ve yıkama programlarına göre bir doldurma kapasitesi var. Ayrıca kıyafetlerin kumaş türlerine göre de bu kapasite değişebiliyor. Pamuklu çamaşırlar ile narin ve sentetik ürünlerin dolumu farklı oranlarda olmalı. Ayrıca makinenin su kapasitesi de hesaba katılmalı. Çamaşır makinesinin kazanını zorlamak istemiyor, daha uzun süre makinenizi kullanmak istiyorsanız kapasiteyi aşmayın!

3. Çok fazla deterjan kullanmayın

Daha çok deterjan, daha temiz çamaşır anlamına gelmiyor. Tam tersine çamaşırlara zarar verebilirsiniz. Çamaşır makinelerinin ölçek kaplarından yararlanın ve deterjan ile yumuşatıcı gözlerini buna göre doldurun. Çok ısınmayan su ile yıkama olduğunda deterjan erimiyor ve bu da makinenin gözeneklerini tıkayıp zarara neden oluyor. Ayrıca deterjan kalıntısı kalırsa ciltte alerjik sorunlara da neden olabilir.

4. Kıyafetlerin fermuarlarını açık bırakmayın

Çamaşır makinesinde yıkanan kıyafetlerin fermuarları kapalı olmalı. Fermuar dişleri, örgü ve dokuma kıyafetlere takılabilir. Bunun için çamaşır filesi kullanmayı deneyebilirsiniz.

5. Giysilerinizin düğmelerini açın

Fermuarların aksine kıyafetlerin düğmeleri kapalı olmalı. Gömlek ya da hırka gibi giysilerin düğmeleri açık kaldığında daha çabuk eskiyebiliyor.

6. Her şey makinede yıkanmaz

Bütün kıyafetlerinizi çamaşır makinesinde yıkamayı denemeyin. Kolay ve çabuk olduğu için makineye attığınız kıyafetiniz çabuk yırtılabilir ya da makineniz çabuk bozulabilir. Mayo ya da ayakkabı, pullu kıyafetler, kalın kabanlar makinelerde yıkanmayacaklar arasında.

7. Yıkama işlemi sonrası çamaşır makinesinin kapağını hemen kapatmayın

Çamaşırlarınız yıkandıktan sonra kapağı hemen kapatırsanız mikroorganizmaların çoğalmasına neden olursunuz. Nem ve sıcak dolayısıyla bakteriler oluşabilir. Kapaktaki lastik contada deterjan ve kirin birikmesiyle de sorunlar oluşur. Bu yüzden bir süre kapak açık kalsın. Ayrıca makinenin içini kurutun. Belli zamanlarda da kapağı temizlemeyi ihmal etmeyin.

8. Makinenizin bakımını yapın

Eşyaların her birinin bakımı önemli. Bu bakım yapılacaklara çamaşır makineleri de dahil. Çamaşır makineleri mutlaka temizlenmeli. Makineler için özel olan temizleme malzemeleri kullanılabilir. Ayrıca içi ve dışı da birkaç haftada bir nemli bezle silinip kurutulmalı. Bu durum hem kıyafetlerin daha temiz olmasını sağlar hem de makinenin ömrünü uzatır.

9. Kıyafetleri makinede bekletmeyin

Makinede yıkama işlemi bittikten sonra mutlaka kıyafetler çıkarılıp asılmalı. Çamaşır makinesinde kıyafetlerin kalması, neme yol açar. Bu da makinenin çabuk yıpranmasına neden olur. Kıyafetlerin uzun süre makinede kalması kötü kokuya neden olabilir, zamanla küf kokusuna yol açabilir. Ayrıca giysilerin temizliği için de hemen çıkarmak şart.

10. Kurutma makinesini tercih etmeyin

Hayat kurtarıcı olarak görülen kurutma makineleri, hem doğaya hem de kıyafetlere zararlı. Özellikle açık havalarda doğal yollarla kurutma yapmalısınız. Kurutma makinesi kullanma, kıyafetleri yıpratabiliyor. Ayrıca kurutma makinesinin yoğun kullanımı enerjinin aşırı kullanımına da yol açabiliyor.

Yaşam Haberleri