MANDALİNANIN BEYAZ LİFLERİNİ ÇIKARMAYA DEĞER Mİ?
Mandalinanın etli kısmının beyaz kabuğu (terim olarak buna albedo denir) pek çok kişi tarafından pek hoş karşılanmaz. Neredeyse hiç tadı yoktur, yumuşaktır, liflidir ve dişlerinizin arasına takılıp kalır. En kolayı kabuğunu soyup, bir kovaya atmaktır. Ancak bunu yapmak için acele etmeyin, çünkü tat eksikliğine rağmen değerli bitkisel maddeler içeriyor ve posadakinden sadece biraz daha az C vitamini içeriyor. Albedo aslında turunçgillerin en faydalı kısımlarından biridir!
BEYAZ KABUK YEMENİN FAYDALARI NELERDİR?
Bahsedilen C vitamininin yanı sıra, beyaz albedo lifleri ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok yararlı başka maddeler de içerir:
Pektin, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve tokluk hissini artırmaya yardımcı olan çözünür bir liftir;
Flavonoidler - hesperidin ve naringenin. Birincisi iltihap giderici, venotonik ve venoprotektif özelliğe sahipken, ikincisi kan şekerinin artışını engeller.
Ayrıca naringenin, ananasta bulunan ve daha çok "desteklenen" bromelain enzimine benzer şekilde etki eden iyi bilinen bir "yağ yakıcı"dır. Naringenin şampiyonu greyfurttur. Maddenin günlük dozunu alabilmek için günde yarım meyve ve 1 tatlı kaşığı albedo tüketilmesi yeterlidir. Mandalinada ise durum daha karmaşıktır; bu maddenin önemli bir dozu yalnızca birkaç meyveden elde edilebilir.
Ancak unutmayın: Mandalinayı da çok fazla tüketemezsiniz; uzmanlar günde 4-5 adetle sınırlamanızı öneriyor.
Hesperidin'e gelince; bilim tarafından da onaylanan antialerjik ve kanser karşıtı özelliklerinden bahsetmek gerekir. Ayrıca bazı çalışmalar, hesperidin maddesinin yaşlı kadınlar için de faydalarını doğrulamıştır - hesperidin, menopoz semptomlarının şiddetini hafifletir ve hormonal dengeyi normalleştirir. Hesperidin, mandalina dışında portakal, limon ve greyfurt gibi meyvelerin kabuklarında ve suyunda da bulunur.
Karaciğer kanseri riskini azaltabildiği yapılan araştırmalarla ortaya konulan karotenoidler. Mandalina albedosu aynı zamanda meme kanserine karşı korumada katkısı olduğu bilinen limonen adlı bir diğer antikarsinojen maddeyi de içerir.
PEKİ BU MADDELERİ BAŞKA HANGİ BESİNLER SAĞLAYABİLİR?
Beyaz mandalina kabuğunun görüntüsü hoşunuza gitmiyorsa ve faydalı özelliklerini hatırladığınız halde yemeye yanaşmıyorsanız, saydığımız maddeleri diğer kış meyve ve sebzelerinden almaya çalışabilirsiniz. Özellikle elma ve sonbahar armut çeşitleri oldukça faydalıdır. Beyaz lahana aynı zamanda lif ve C vitamini açısından da zengin bir kaynak olup, hem taze olarak hem de turşu halinde özelliklerini korur.