Bursa'nın Nilüfer ilçesindeki Gölyazı Mahallesi'nde, Helenistik döneme ait kutsal Kız Adası arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkartılıyor.
"Apollonia ad Rhyndacum" olarak bilinen Gölyazı'ya yaklaşık 500 metre mesafedeki ada, 2022’de başlatılan çalışmalarla günümüze taşınıyor.
Kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve Nilüfer Belediyesi desteğiyle Bursa Uludağ Üniversitesi öncülüğünde yürütülüyor.
Kış aylarında su altında kalan adada, sular çekildikten sonra temizlik yapılarak kazılara başlanıyor.
Prof. Dr. Derya Şahin, adanın Helenistik döneme ait kutsal "temenos" (sokak ya da agoranın yanında yer alan, üstü kapalı, sütunlu galeri) duvarıyla çevrili olduğunu, içerisinde tapınak, sunak ve stoaların yer aldığını belirtti.
Tapınağın Arkaik dönemde inşa edilip zamanla genişletildiğini açıklayan Şahin, 124 yılında İmparator Hadrianus’un bölgeyi ziyaret ettiğine dair bir yazıt bulunduğunu ekledi.
Kazılarda, Apollon tapınağına ait kabartma ve kutsal yazıtlar keşfedildi.
Geçmiş yıllarda bulunan ok uçlarının, ziyaretçilerin Apollon’a sundukları hediyeler olduğu düşünülüyor.
Apollon'un lir çalan figürünü içeren bir rölyef ve depremlerle değişim gösteren kült heykeller tespit edildi.
Şahin, bölgede rahiplerin bulunduğunu ve adanın kehanet merkezi olarak işlev gördüğünü, ziyaretçilerin inanç turizmi amacıyla sıklıkla adaya geldiğini ifade etti.
Gölyazı'yı ziyaret edenlerin Kız Adası’na erişerek bu tarihi kalıntıları inceleyebilmesi için proje çalışmaları yürütüldüğünü de aktardı.