BU SADECE HİJYEN MESELESİ DEĞİL, AYNI ZAMANDA SAĞLIK MESELESİ...
Eğer bunun abartı olduğunu düşünüyorsanız yastığınızın biriktirebileceği tüm kirlere dikkat edin:
Toz akarları...
Vücudunuzun geri kalanı gibi yüzünüz ve saç deriniz de sürekli olarak ölü hücreler salıyor. Başınızı her gün aynı yastıkta aynı noktaya koyduğunuzda o ölü hücreler birikiyor. Eğer bu hala sizi iğrendirmiyorsa, bunun sadece başlangıç olduğunu unutmayın. Bu ölü hücrelerin, siz huzur içinde uyurken yastığınızda ziyafet çeken toz akarlarının en sevdiği yiyeceklerden biri olduğu ortaya çıktı.
Evinizde ne kadar temizlik yaparsanız yapın, dermatoloji doktoru Heather Woolery-Lloyd, "neredeyse her evde toz akarları bulunduğunu ve arkalarında dışkı atığı, vücut kalıntılarını ve diğer alerjenleri bıraktığını" garanti ediyor. Yani geceleri dinlendiğiniz ve yüzünüzü ovuşturduğunuz yerde yemek yerler, dışkılarlar, leşlerini yenilerler ve ölürler.
Mukus, kepek, kulak kiri, tükürük, ter...
Ama dahası da var. Procter & Gamble'da tekstil uzmanı olan bilim adamı Mary Begovic Johnson'a göre , tüm kir bu akarların hatası değil, çünkü aynı zamanda yastığınızı kendi atıklarınızla dolu bırakıyorsunuz. “Yastık kılıfınızdaki atıkların neredeyse %70'i görünmez. Ortalama bir insan gün boyunca 1 litre ter, 10 gram tuz, 40 gram yağ ve 2 milyar ölü hücreyi dışarı atar.
“Ve kafanızın özellikle ürettiği atıkları düşündüğünüzde işler daha da kötüleşiyor: saç, mukus, kepek, tükürük, kulak kiri. Ve yatağa makyajla mı, üstüne kremlerle mi giriyorsunuz ?” diye ekliyor.
Yastık kılıfları bir nedenden dolayı icat edildi. Kimya doktoru Michelle Wong, "Örtüsüz bir yastık üzerinde uyursanız, kir birikmeye ve cildinize geri dönmeye devam eder, bu da tahrişe ve deri döküntülerine neden olabilir" diye uyarıyor .
Ancak yastık kılıfını yıkamazsanız hiçbir işe yaramaz. Johnson, "Kirli bir örtü, özellikle hassas veya akneye yatkın bir cildiniz varsa, sivilcelere neden olabilir" diyor.
Bir evcil hayvanınız varsa (ve özellikle de sizinle uyuyorsa), daha fazla tahriş edici atıklara maruz kalma riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Woolery-Lloyd, "Evcil hayvan kılı ve hayvan tüyü, bu sorunlara yatkınlığı olan kişilerde alerjileri ve egzamayı şiddetlendirebilir" diyor. "Açıkçası evcil hayvanınızla uyuyorsanız yastık kılıfınızı daha sık yıkamalısınız."
Göremeyebilirsin ama koklamayı dene
Eğer hâlâ yastık kılıfınızı her hafta yıkamanın aşırı olduğunu düşünüyorsanız Johnson küçük bir koklama testi yapmanızı öneriyor. "Kapaklarınız temiz görünüyor ancak temiz kokmuyorsa, temiz değillerdir" diye açıklıyor. "Kötü koku, insan gözünün algılayamadığı ancak koku duyumuzun algılayamadığı kalıntılardan kaynaklanıyor."
Sorunun daha da kötüleşmesini istemiyorsanız, önerilen minimum yıkama miktarı haftalık yıkamadır: "Eğer sık sık yıkamazsanız, kaplama kumaşının lifleri arasına yağlı kalıntı ve kir girer" diye uyarıyor Johnson. “Bu nedenle derin temizlik deterjanları genellikle tavsiye edilir.”