Soğuk havalarda sofraların vazgeçilmesi olan turşunun yapılışı oldukça basit görülebilir. Ancak turşu yapımında kullandığınız ürünler çok çok önemlidir. Yaptığınız bazı hatalar turşunuzun tadını bozabilir ve tüm emeğiniz boşa gitmiş olur. Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı turşu tarifini verdi. Bugüne kadar yanlış turşu yiyormuşuz! Bunu yapan 95 yaşına kadar yaşıyor. Kimse daha önce bu tarifi uygulamadı. Hemen evinizde deneyin. İşte en sağlıklı turşu tarifi ve püf noktaları...
DÜNYANIN EN SAĞLIKLI BESİNİ!
Sağlık alanında yaptığı tavsiyelerle milyonlarca kişi tarafından yakından takip edilen Prof. Dr. Canan Karatay, yine ezber bozan reçetesi ile gündem oldu. Dünyanın en sağlıklı besinini açıklayan Canan Karatay, ev hanımlarını üstüne basa basa uyardı.
Dünyanın en sağlıklı besinin lahana turşusu olduğunu ifade eden Canan Karatay, "Lahananın turşusu dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biridir. Kanser olmanızı önler, kalp hastası olmanızı önler, Alzheimer olmanızı önler, karaciğerinizin yağını giderir, şekerinizi düzenler" açıklamasında bulundu.
EN SAĞLIKLI TURŞU LAHANA TURŞUSU!
Lahana turşusunun birçok hastalığa iyi geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Canan Karatay, her akşam mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle lahana turşusunun çok faydalı olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirten Karatay, ev hanımlarını uyardı. Sofranızdan eksik etmeyin!
CANAN KARATAY'IN ÖZEL LAHANA TURŞUSU TARİFİ
Öte yandan Canan Karatay, kendisinin de sıklıkla tükettiği lahana turşusu tarifini paylaştı. Evde yapması oldukça kolay. İşte Canan Karatay'ın lahana turşusu tarifi;
GEREKLİ OLAN MALZEMELER
1 büyük lahana
1 litre üzüm sirkesi
Bir baş sarımsak
Su ve tuz
LAHANA TURŞUSUNUN YAPILIŞI
Lahanalar bir gece önceden dış yaprakları soyulur ve göbeği çıkarılarak eşit parçalara bölünür.
Lahana turşusunun erimemesi için çok küçültülmemelidir.
Büyük bir tepsi içerisinde lahanalar tuz ile ovalanır.
Üzerine küçük bir tepsi kapatılarak ağırlık konur ve bir süre bekletilir. Geceden bu işlemi yaparsanız daha iyi olur.
Sabahında sarımsakları soyup hazırlamak gerekir ve sirke turşu yapılacak kavanoza eklenir. Sonrasında içerisine sarımsaklar atılır, üzerine de lahanalar yerleştirilir.
Üzerini bastıracak kadar su eklenir.
Kapağı kapatılır ve 10 gün sonra turşu hazır olur. 20 günde ise tam kıvama ulaşır. 20 gün bekletmek turşuyu daha lezzetli hale getirir.
Ayrıca turşunun, daha çabuk olması için önceden lahanalar haşlanabilir.
Deneyecek herkese afiyet olsun.
LAHANA TURŞUSUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Lahana turşusunun içerisinde e vitamin oranı yüksektir. Bu yüzden de hem cilt hem de diş sağlığına fayda sağlar.
Kalp hastalıklarına iyi gelir.
Lahananın ağrı kesici etkisi olduğu için lahana turşusunun suyu da ağrı kesicidir.
Kandaki kolesterolün düşmesini sağlar.
Lahana C vitamini açısından da güçlü olduğu için soğuk algınlığına iyi gelir.
Kaynak: Karar
Fotoğraflar: AA