Bugün Sokak Hayvanları Günü! Dünyanın En Yüksek Hayvan Refahına Sahip 5 Ülkesi Bakın Hangileri Çıktı
"Dünya Sokak Hayvanları Günü, her yıl 4 Nisan'da dünya genelinde sokaklarda yaşayan hayvanlara dikkat çekmek için kutlanır. Bu özel gün, sokak hayvanlarının yaşadığı zorluklara dikkat çekmek ve onların refahını artırmak amacıyla farkındalık oluşturmayı hedefler. İşte, dünyada en yüksek sokak hayvanı refahına sahip 5 ülke!
111
Dünya Sokak Hayvanları Günü, 2010 yılında Hollanda Ulusal Sokak Hayvanları Konferansı'nda 100'den fazla Hollandalı kuruluşun katılımıyla başladı. Sokak hayvanlarının haklarına dikkat çeken bu özel gün, hayvanlara sahip çıkılması ve iyi bakılması gerektiğini vurguluyor. Habertürk'te yer alan habere göre; Dünya genelinde 30'dan fazla ülkede kutlanan bu gün, sokak hayvanlarının yaşam hakkının korunmasını amaçlıyor. İşte, dünyada sokak hayvanı refahının en yüksek olduğu beş ülke...
211
1. AVUSTURYA
Avusturya, hayvan refahı yasaları konusunda en katı ülkelerden biri olarak bilinir. 2004 tarihli Avusturya Hayvan Refahı Yasası'nda, hayvanların korunmasının insanlıkla eşdeğer bir değere sahip olduğu vurgulanır. Bu yasa, Avusturya'da yaşayanların ve ziyaretçilerin hayvanlara saygı duyması ve onları dost canlılar olarak kabul etmesi gerektiğini öne sürer.
311
Ülke, hayvan refahı açısından en yüksek derecelendirmelerden birine sahiptir ve hayvanlara acı çektirme ve haksız acı verme eylemlerini yasaklamıştır. Avusturya'da şempanzeler ve goriller üzerinde deney ve test yapılması da yasaklanmış olup, bu yasakların ihlali durumunda para cezası, bir yıla kadar hapis cezası ve hayvan beslemeye yönelik kişisel yasaklar uygulanmaktadır.
411
Ayrıca, Avusturya'da ev hayvanlarını da korumaya yönelik yasalar bulunmaktadır. Örneğin, Zulümle Mücadele Yasası, evcil hayvan sahiplerinin köpeklerinin kulaklarını veya kuyruklarını kesmesini yasaklamaktadır. Ayrıca, yavru köpeklerin mağaza vitrinlerinde sergilenmesine izin verilmemekte ve küçük kafesler gibi rahatsız edici yaşam koşullarını önlemek amacıyla çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır.
511
2. İSVİÇREİ
sviçre, 2014 yılında Dünya Hayvanları Koruma Örgütü'nden hayvan refahı alanında 'A' notunu almıştır; bu da İsviçre'nin dünyanın en iyi hayvan koruma standartlarına sahip ülkelerinden biri olduğunu göstermektedir. Ülke, hayvanların haksız yere acı çekmesini ve onlara zarar verilmesini yasaklamıştır; bu da gıda üretimi amacıyla hayvanlara zarar vermenin yasa dışı olduğu anlamına gelmektedir.
611
Ülkede, yasanın ihlal edilmesi durumunda hayvanların bakımı, yetiştirilmesi veya ticareti yasaklanarak ciddi sonuçlar doğuran yasalar kullanılmaktadır. Ancak İsviçre'de korunan sadece vahşi hayvanlar değil; birçok evcil hayvan da bu yasalarla korunmaktadır. Çiftlik hayvanlarına kötü davranmak, hayvanlar üzerinde test yapmak, havlama engelleyiciler kullanmak ve başıboş köpeklere zarar vermek yasa dışıdır. Hatta çiftler halinde tutulması gereken sosyal hayvanlar arasında kobaylar ve tavşanlar yer almaktadır; evcil hayvan olarak beslemek için yalnızca bir tavşan satın almanız yasayı çiğnemenize ve potansiyel olarak hapis cezasıyla karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.
711
3. KENYA
Kenya'da hayvanlara yönelik zulmün önlenmesini hedefleyen yasalar, çeşitli eylemleri yasa dışı kılmaktadır. Bu yasalar, hayvanları küçük alanlarda kapalı tutan halka açık sergilerden hayvan dövüşlerine ve spor avcılığına kadar çeşitli alanlarda hayvanların ihmal ve eğlence amaçlı istismarını önlemektedir. Kenya, bu anlamda hayvan refahı konusunda öncü ülkelerden biri olarak kabul edilmektedir.
811
KSPCA, genç nesilleri hayvan refahı konusunda eğitmeye odaklanarak çalışıyor. Her ay 40'tan fazla köpek ve kedi kurtarıyorlar ve Kenya'da hayvan koruma alanındaki genel gelişime önemli bir katkı sağlıyorlar. KSPCA, son yirmi yılda, ziyaretçilerin ve yerel halkın hayvanlara karşı tutumlarında olumlu bir değişiklik gözlemlediklerini belirtiyor, ancak hala kat edilecek uzun bir yol olduğunu ifade ediyor.
911
4. HİNDİSTAN
Hindistan, hayvan zulmüne karşı katı yasal hükümleri olan bir diğer ülkedir. Vatandaşlar, hayvanları koruma konusunda yüksek standartlara sahiptir ve tüm canlılara karşı şefkatli olmayı benimsemişlerdir. Her türlü hayvana zarar vermek veya onu terk etmek, ceza gerektiren bir suçtur. Hayvanların ihmal edilmesi, aynı zamanda 3 aya kadar hapis cezasıyla da cezalandırılabilir; bu da hayvanlara yeterli barınak, su veya yiyecek sağlamayan herkesin hapishanede sonuçlarla karşı karşıya kalabileceği anlamına gelir.
1011
Hindistan'da tüm hayvanların yaşamlarını korumak için çaba gösteren birçok hayvan refahı kuruluşu bulunmaktadır. Bu kuruluşlar arasında People for Animals, Stray Relief, Animal Welfare ve Blue Cross gibi önde gelen organizasyonlar yer almaktadır. People for Animals, 26'dan fazla hastane ve 165 birimden oluşan geniş bir ağa sahiptir ve Kenya'nın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biridir.
1111
5. TANZANYA
Tanzanya Hayvan Refahı Yasası, insanların hayvanlara bakma görevine sahip olduğunu ve onlara gereksiz zarar vermenin yasa dışı olduğunu belirtiyor. Hayvanları Koruma Kanunu (2008), işkence, dayak, korkutma veya kötü muamele gibi zulüm suçlarını kanunen cezalandırılabilir hale getirdi. Tanzanya’da bu tip eylemleri gerçekleştirirken yakalanan herkes ağır para cezaları ve hatta hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir.