İşte sumakın başlıca faydalarından bazıları:
Ağrı ve iltihabı hafifletir
Sumak, özellikle eklem problemlerinde, artrit ve romatizmada ağrı ve iltihabı azaltmak için sıklıkla kullanılır.
Cilt hastalıklarının tedavisini destekler
Antiseptik özellikleri sayesinde sumak, emziren kadınlarda cilt enfeksiyonları, egzama, sedef hastalığı ve göğüslerle ilgili olanlar (mastitis gibi) dahil diğer cilt rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olabilir.
Dolaşımını uyarır
Sumak kullanımı kan dolaşımını iyileştirebilir, bu da özellikle kronik olarak soğuk olan uzuvlar veya yaralanmaların iyileşmesi için faydalıdır.
Sindirimi iyileştirir
Sumak kaynatma gaz, şişkinlik ve kramp gibi sindirim sorunlarını giderebilir.
Adet ağrısının giderilmesi
Sumak, antiinflamatuar özellikleri sayesinde adet kramplarının hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bu durumda sumak kaynatma veya tentürü faydalı olabilir.
Sumak kaynatma nasıl yapılır ?
1 çay kaşığı kurutulmuş sumak yaprağı veya kökü
250 ml kaynar su
Talimatlar:
1 çay kaşığı kurutulmuş sumak otu (yaprakları veya kökü) alın. Bitkiyi uygun bir kaba koyun ve 250 ml kaynar su dökün. Kabı kapatın ve bitkinin yaklaşık 10-15 dakika demlenmesini sağlayın. Kalan bitkiyi çıkarmak için sıvıyı süzün.
Kaynatmayı ılık veya soğutulmuş olarak içirin. Bir uzmanın ihtiyacına veya tavsiyesine bağlı olarak kaynatmayı günde 2-3 kez alabilirsiniz.
Önemli : Sumak iyileştirici özelliklerine rağmen, özellikle hamileyseniz, emziriyorsanız veya başka ilaç kullanıyorsanız, kullanmadan önce bir doktora veya şifalı bitki uzmanına danışmak her zaman iyidir.