İster evde yapın ister çarşıdan alın. En çok üstünün beyazlamasından yakınıyoranız çaresi var

Yemeklerin vazgeçilmez yancısı turşular... Türk mutfağında çok sevilir, neredeyse her çeşit sebzenin turşusu kurulur. Ancak, turşu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu detaylara dikkat edilmediği takdirde, turşu suyu bulanıklaşır ve üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir.

Turşunun üzerinde beyaz beyaz parçalar görünmeye başlaması turşuya dışarıdan mikroorganizma bulaştığı anlamına gelir. Bu durum turşu kavanozunun yeteri kadar temiz olmamasından veya turşu kavanozuna elinizi atarak turşu çıkarmanızdan kaynaklanıyor olabilir. Turşu kavanozundan turşu çıkarırken bir maşa kullanmak turşu suyunun hijyenini koruma konusunda işe yarayacaktır.

  • Yetersiz veya fazla tuz kullanımı: Turşu yaparken yeterli miktarda tuz kullanmazsanız, turşu suyu bulanıklaşabilir ve üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir. Bir litrelik kavanoz için 1 yemek kaşığı deniz tuzu veya kaya tuzu yeterli olur.
  • Sirkenin içerisinde limon-sirke-su ve tuz oranının dengesizliği: Turşu yaparken sirkenin içerisindeki limon-sirke-su ve tuz oranını dengelemezseniz, turşu suyu bulanıklaşır.
  • Kavanozların steril olmaması: Turşuları kuracağınız kavanozları tam anlamıyla steril hale getirmezseniz, turşu suyu bulanıklaşabilir ve üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir.
  • Musluk suyu kullanımı: Turşu yaparken musluk suyu kullanırsanız, turşu suyu bulanıklaşabilir ve üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir.
  • Turşunun kapağının sıkıca kapatılmaması: Turşunuzu kurduktan sonra kapağını sıkıca kapatmazsanız, turşu suyu bulanıklaşır. Tek kullanımlık kavanoz kapağı kullanmanız gerekir.

Yaşam Haberleri