Canlı çekiç olarak biliniyor: Bu yemek her yıl 20.000 kişiyi öldürüyor!

Bu yemeğin her yıl hemen hemen 20.000 kişiyi öldürdüğü tespit edildi. Uzmanlar 'yemeğin' uyarısında bulunurken vatandaşlar ise ölme riskine rağmen bu lezzetten vazgeçemediklerini belirtti.

Laos ve Tayland'ın Isaan bölgesi sakinleri tarafından bir salata olarak kabul edilen Koī pla, çiğ balık kıyması, limon suyu, otlar ve baharatlar ile yapılan bir yemektir.

''CANLI ÇEKİÇ'' OLARAK BİLİNİYOR

Bu yemeğin sorunlu bileşeni, parazitlerin yaşadığı balıktır. Koī pla genellikle Mekong Nehri havzasındaki tatlı su balıklarından yapılmaktadır ve bu balıklar sıklıkla parazitik düz solucanlarla enfekte olmuştur, halk arasında "canlı çekiç" olarak bilinmektedir.

EN AGRESİF KANSER TÜRLERİNDEN BİR TANESİ

Bu parazitlerin insanlar için bilinen en agresif kanser türlerinden biri olan kolanjiyokarsinom veya safra kanalı kanseri gelişimine neden olduğu uzun süredir bilinmektedir.

HER YIL 20.000 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLUYOR

Bu hastalıktan Tayland'da her yıl yaklaşık 20.000 kişi ölmektedir.

"Bu sağlık için çok büyük bir yük," diyen Tayland'daki Khon Kaen Üniversitesi'nden cerrah Narong Khuntikeo'ya France-Presse ajansı. "Ancak kimse bunun farkında değil çünkü onlar sessizce, ağaçtan düşen yapraklar gibi ölüyorlar" dedi.

Khuntikeo'nun ebeveynleri, ömür boyu Koī pla yedikten sonra safra kanalı kanseri nedeniyle öldükten sonra, Tayland'ın kuzeydoğu kırsalında yıllarca seyahat ederek insanları bu ucuz ama tehlikeli yemek tüketimi konusunda uyardı.

Ne yazık ki, Isaan bölgesinde geleneksel balık yemeği o kadar popüler ki insanları ondan vazgeçirmek inanılmaz derecede zor.

Bazı insanlar sadece "Neyse ki, ölecek birçok yol var," diyecekken, diğerleri balığı yemeğe eklemek için pişirmenin tadını tamamen bozduğunu iddia ediyor. Koī pla üzerinde büyüyen yaşlı nesiller, ondan çok daha az isteksiz vazgeçiyor, ancak Narong Khuntikeo gibi doktorlar, en azından genç neslin onun tüketimleriyle kendilerini tehlikeye attıklarının farkında olmalarını umuyorlar.

Yaşam Haberleri