Cici Kız Sendromu veya Nice Girl Syndrome özellikle kadınlarda görülen bir davranış kalıbıdır. Bu kalıp, başkalarının beklentilerine ve isteklerine uygun şekilde hareket etmek, çatışmalardan kaçınmak ve sınırlarını belirlemekte zorlanmak gibi birtakım davranışlarla ortaya çıkar. Cici Kız Sendromu'na sahip kişiler, başkalarının ihtiyaçlarını kendi ihtiyaçlarından önce tutarlar ve genellikle kendi kendilerine zarar verirler.
Bu davranış kalıbı, genellikle kişinin özgüvenini, mutluluğunu ve genel yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Cici Kız Sendromu olan kişiler, “hayır” diyememek, kendilerine kötü davranılmasına izin vermek ve kendi ihtiyaçlarını ihmal etmek gibi sorunlarla karşılaşırlar ancak yine de bu şekilde davranmaya devam ederler. Bu, uzun vadede kişinin özgüvenini, mutluluğunu ve genel yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Cici Kız Sendromu'ndan kurtulmanın yolu sınırlarını belirlemek, kendi ihtiyaçlarını önemsemek ve kendine saygı duymaktan geçer. Bu davranışlar, kişinin kendine olan güvenini artırabilir ve daha sağlıklı bir hayat sürmesine yardımcı olabilir. Detaylara birlikte bakalım.
1. İyi olmalıyım ki beni sevsinler
"Yeterince iyi değilim" hissi, sevilmek ve kabul görmek için kendinizi sürekli olarak değiştirmeye çalışmanıza sebep olan ve genellikle çocukluktan gelen köklü bir duygudur. Cici Kız Sendromu'nun temelinde, insanların sizi sevip kabul etmesi için herkese, her koşulda nazik davranmanız gerektiği fikri yatar. Bu düşünce, daha köklü olan “Yeterince iyi değilsin” fikrine dayanmaktadır. Bu nedenle, sevilmek için belirli şeyler yapmanız ve belirli davranışlar sergilemeniz gerektiği algısını oluşturur. Ancak bu şeyler ve davranışlar neredeyse hiçbir zaman gerçek kişiliğinizi yansıtmaz.
Ne yapılmalı?
Klişe gelecek ama kendinizi olduğunuz gibi sevip kabul etmek atılacak ilk adımdır. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Fazla kafa karıştırmadan her gün kendinize “Şimdi olduğum gibi kendimi seviyor ve kabul ediyorum” demekle başlayabilirsiniz. Kendinizi azarladığınız zamanları fark edin ve bu alışkanlığı değiştirmek için sevgi dolu düşüncelerle zihninizi yeniden programlayın. Farkı kendiniz de göreceksiniz.
2. Hiçbir şeye hayır diyemem
Arkadaşlarınız sizden bir şey istedi, ancak yapmak istemiyorsunuz. Ne dersiniz? Eğer, Cici Kız Sendromu'na sahipseniz cevabınız muhtemelen “evet” olacaktır. Çünkü eğer hayır derseniz, sonrasında kendinizi çok kötü hissedecek ve arkadaşınızı kaybedeceğinizden korkacaksınız. Bu durumda evet demek çok daha kolay görünüyor, ancak uzun vadede kendinizi yormaktan başka bir işe yaramaz. Hem durum böyleyken arkadaşınıza olan sevgi ve saygınızı da kaybedebilirsiniz.
Ne yapılmalı?
Küçük “hayır”lar söylemekle başlayın. “evet” demeden önce birkaç saniye düşünün ve fikrinizi netleştirin. Hayır dediğiniz zaman dünyanın sonu gelmeyeceğini göreceksiniz.
3. Ben üzüleyim, başkası üzülmesin
Cici Kız Sendromu'na sahip kişiler, başkalarının duygularından sorumlu olduklarını düşünür. Ancak bir an durup baktığınızda bunun mümkün olmadığını göreceksiniz. Kendiniz hariç her an, herkesin duygularını kontrol edemezsiniz. Eğer ortada yanlış bir durum varsa bunu karşı tarafa söylemelisiniz.
Ne yapılmalı?
Nazik bir tonla gerçekten ne düşündüğünüzü söyleyin. Karşı tarafın bu konuda ne hissettiği sizin değil onların sorumluluğu.
4. Yanlış erkekleri fark etmezler
Cici Kız Sendromu'na sahip kişiler, genellikle yanlış erkeklerle birlikte olur. Fakat “yanlış erkek” ya da “mükemmel erkek” diye de bir şey aslında yoktur.
Bu sendromdan muzdarip kişiler, ilişkilerinde kendilerine uygun olmayan bağlanmaya kapalı insanları tercih ederler. Bunu bilinç dışı da yapsalar, aslında içten içe bu onların “konfor alanı”dır. Karşı taraf ile arasında bir çeşit bariyer olduğu sürece ilişkide kalırlar, böylece savaşacak bir şeyleri olur. Bu şekilde kendi bağlanma korkularını gizleyerek karşı tarafı suçlarlar.
Ne yapılmalı?
Bu biraz zor bir durum. Öncelikle bu davranışı yaptığınız an fark ederek o an durmalısınız. Kendini sevmeye ve takdir etmeye başladığınız zaman bu davranış da değişecektir.
5. Diğerlerinin ihtiyaçlarını ne kadar önemsemeli?
Cici Kız Sendromu'na sahip kişiler çoğunlukla kendinden önce başkasını düşünür. Bu kulağa kötü bir şey gibi gelmiyor olabilir, ancak şu açıdan bakmak gerek. Eğer kendi ihtiyaçlarınızı tamamen bırakarak bir başkasının yardımına koşuyorsanız eninde sonunda tükeneceksiniz. Daha da üzücü bir durum var ki bazıları kendi ihtiyaçlarının farkında bile olmuyor. İhtiyaçtan kastımız sadece açlık veya susuzluk değil. Dinlenmek, sevilmek, mutlu olmak da insani ihtiyaçlarımız arasındadır.
Ne yapılmalı?
Başkalarının ihtiyaçlarıyla ilgilenmeden önce zamanınızın ve psikolojik durumunuzun farkında olun. Kendinize zaman ayırın, ilgilenmeniz gereken en önemli kişinin kendiniz olduğunu unutmayın.
6. Kesinlikle ağlamamalıyım
Gülümsemek elbette güzel bir davranıştır, ancak ağlamak isterken bile gülmek pek de sağlıklı değil. Biliyoruz, biz de bunu birçok kez yaptık. Küçükken şu sözleri duymuşsunuzdur. “Ağlayınca çok çirkin oluyorsun. Herkesi üzüyorsun.” Böyle basit sözler, gerçek duygularınızı göstermenin yanlış olduğunu sanmanıza neden olabilir. Böylece hem çevreye hem de kendimize yalan söylemeye başlarız. Gülümsemek otomatik hale gelir.
Ne yapılmalı?
Önce gülümsemenizin farkında olmaya başlayın. Sonra gerçekten istemediğiniz durumlarda gülümsemeyi bırakın. Bu maskeyi kırmaya başladığınızda kendinizi farklı biri gibi, hatta ölmek üzereymiş gibi hissedebilirsiniz. Bu aslında çok da yanlış değil. İçinizdeki bir parça ölüyor, ama bu gerçek siz değilsiniz.
7. Eleştirilerden kaçmalıyım
Cici Kız sendromuna sahip kişiler, kendileri hakkında olumsuz herhangi bir şeyi kabul etmekte zorlanır. Her zaman herkesi memnun etmeye çalıştıkları için en küçük eleştiri bile haksızlık olarak algılanır. İyi ve mükemmel olmak için yaptıklarının yeterli olduğunu düşünürler.
Bazen öfkeli, çirkin, yalancı, kibirli, otoriter veya çevresindekilerin ihtiyaçlarından habersiz biri gibi davrandığını kabul etmek onları rahatsız eder. Bu yüzden, negatif herhangi bir şey söyleyen biriyle karşılaştığında, savaş veya kaç moduna geçerler.
Ne yapılmalı?
ListeList'te yer alan içeriğe göre, sözde olumsuz özelliklerinize daha nötr bir pencereden bakmaya başlayın. Hepsi sizin bir parçanız. Bazen işleri halletmek için çirkin veya otoriter olmak gerekir. Önce kendinizi kabul edin ve kucaklayın. Sonra değiştirmeye veya değiştirmemeye karar verirsiniz.