Beslenme ve Diyet Uzmanı Betül Merd, turuncu, sarı ve yeşil yapraklı meyve ve sebzelerde bulunan karotenoidlerin fazla miktarda vücuda alınmasının cildin sarı ve turuncu renk tonlarında olmasına neden olabileceğini söyledi.
Kış mevsiminde en çok tüketilen sebzelerden olan ıspanak, havuç, salatalık, karalahana, maydanoz, pancar, brokoli ve bal kabağı gibi sebzelerin içinde bulunan karotenoidler vücutta antioksidan görevi yaparak bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Bununla birlikte turuncu, sarı ve yeşil yapraklı sebze meyvelerin içerisinde bulunan karotenoidlerin fazla miktarda vücuda alınması ise cildin sarı ve turuncu renk tonlarına dönüşmesine yol açabiliyor. Zararlı olmayan bu karotenemiye ise sarılık hastalığıyla karıştırılabiliyor.
FAZLASI VÜCUTTA CİLT RENGİNİ DEĞİŞTİRİYOR
Betül Merd, sebzelerde bulunan, açık sarı ve kırmızı arası renkleri oluşturan pigmentlerin 'karotenoidler' olarak isimlendirildiğini söyleyerek, "Karotenoidler, birçok meyve ve sebzede parlak kırmızı, sarı ve turuncu tonlardan sorumlu bitki pigmentleridir. Bu pigmentler bitki için önemli bir rol oynar."
"Ayrıca karotenoidler insan vücudunda antioksidan görevi de yapmaktadır.Yapılan araştırmalarda 600’den fazla karotenoid türü vardır. En çok üzerinde araştırma yapılanlar alfa-karoten, beta-karoten, beta-kriptoksantin, lutein, zeaksantin ve likopendir" dedi.
ÇOK RENKLİ SEBZE VE MEYVELERDE MİKTARI FAZLA
Beslenme ve Diyet Uzmanı Merd, Karoten’in turuncu, sarı ve yeşil yapraklı meyve ile sebzelerde bulunduğunu söyleyerek sözlerine:
“Havuç ve bal kabağında çokça bulunan karoten, ıspanak, domates, havuç, marul, salatalık, karalahana, brüksel lahanası, maydanoz, fasulye, dolmalık biber, pancar, brokoli gibi sebzelerin yanı sıra mısır, papaya, karpuz, kavun, elma, portakal, kayısı, incir, kivi, şeftali, mango ve ananasta da vardır." Renkleri çok olan meyve ve sebzelerindeki beta-karoten miktarı yüksek olmaktadır." ifadelerini de ekledi.
KAROTENOİDLERİN FAYDALARI
1. Tokluk hissi verir, bu sayede kilo vermeyi hızlandırır.
2. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
3. Kanser oluşumunun önlenmesine yardımcı olur.
4. Detoks etkisi vardır.
5. Karaciğerde yağlanmayı önlemede faydalıdır.
6. Katarakt riskinin düşmesine yardımcı olur.
7. Gece körlüğü için faydalıdır.
8. Hafızayı güçlendirir, sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır.
9. Soğuk algınlığına iyi gelir.