İyi uyuyamamanızın sebebini telefonunuz ve TV ekranınız aracılığıyla sık sık mavi ışığa maruz kalmanıza bağlayabilirsiniz, ancak çamaşır odanızdan kaynaklanan başka bir suçlunun da olması mümkündür. Çamaşır deterjanınız çok fazla kimyasal içeriyorsa bunlar yatak çarşaflarınıza yapışabilir ve bunları solumak dinlenme yeteneğinizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Çevre Sağlığı Perspektifleri tarafından 2011 yılında yayınlanan bir araştırma , test edilen kokulu çamaşır deterjanlarının hepsinin havaya bazı toksik uçucu organik bileşikler (VOC'ler) saldığını buldu. Bunlar baş ağrısı, mide bulantısı ve sinir sistemi hasarı gibi çeşitli sağlık sorunlarına katkıda bulunabilir. Dahası, üreticilerin bu tür kokularda bulunan kimyasalları listelemeleri gerekmediğinden çoğu kişi bunları kullanarak kendilerini neye maruz bıraktıklarını bilemeyebilir. Kokulara ek olarak, bazen çamaşır deterjanının suyla karışmasını sağlamak için gereken yüzey aktif maddeler de zehirli olabilir ve "parlatıcılar" gibi özellikler, zehirli olduğu bilinen bir madde olan ağartıcıyı gizlice kullanabilir.
Daha iyi bir uyku sağlamak için çamaşır deterjanlarında kaçınılması gereken toksinler...
Adlarında genellikle "eth" son ekini içeren bazı yüzey aktif maddeler, 1,4-dioksan adı verilen zararlı bir nörotoksin içerir. Bu genellikle kasıtlı olarak eklenen bir üründen ziyade bu yüzey aktif maddelerin bir yan ürünüdür; bu, üreticilerin bunu ürün etiketlerinde listelemelerine gerek olmadığı anlamına gelir. Doğal olarak nörotoksinler sinir sistemini etkiler ve bu da huzur içinde uyuma yeteneğinizi etkileyebilir. Bu potansiyel olarak ölümcül kimyasaldan kaçınmak için sentetik içerik içermeyen bir çamaşır deterjanı arayın.
Çoğumuz zaten çamaşır suyu ve formaldehit gibi maddelere çok fazla maruz kalmaktan kaçınmamız gerektiğini biliyoruz, ancak bu zararlı maddeler genellikle kimyasal çamaşır deterjanlarında dezenfektan ve sözde "parlatıcı" olarak gizlenir. Açıkçası çamaşır suyu veya formaldehit kullanarak temizlik yaptığınızı bilmelisiniz . Her ikisinin de sadece cildi değil aynı zamanda akciğerleri de tahriş ettiği bilinmektedir. Cildiniz kaşınıyorsa, boğazınız kaşınıyorsa ya da iltihaplı alerji nedeniyle nefes alamıyorsanız uykunuz bozulacaktır.
Bununla birlikte, çamaşır deterjanlarındaki toksinlerin çoğu, kokunun daha uzun süre dayanmasını sağlayan ftalatlar da dahil olmak üzere çok sayıda isimsiz kimyasal içerebilen kokularda bulunur. Bunlar sadece kanserojen olmakla kalmıyor, aynı zamanda hormonal dengenizi bozduğu da biliniyor, bu da gece terlemelerine ve baş ağrılarına neden olabilir. Bu tehlikelerden tamamen kaçınmak için kokusuz deterjanları tercih edin ve mümkün olduğunca doğal kaynaklı deterjanları tercih edin.