Tokat’a özgü malzemelerle hazırlanan ve sadece yılın 6 ayında yapılan Tokat kebabı, kente gelen yerli turistlerin ilgisini çekiyor. 300 yıllık geçmişe sahip olan bu geleneksel lezzet, özellikle İstanbul gibi uzak şehirlerden gelen ziyaretçilerin uğrak noktası hâline geldi.
Tokat kebabı ustası ve işletmecisi Efe Furkan Yılmaz, kebabın sırrının yöreye ait ürünlerde gizli olduğunu söyledi:
8 yaşından bu yana bu işteyim. Bu mesleği babamdan öğrendim. Tokat kebabının en büyük özelliği, kentin mahsullerinden olmasıdır. Patlıcanı, patatesi, sarımsağı, biberi hepsi yerli mahsul olmasıdır. Erbaa Karayaka kuzusu, onun dışında başka hiçbir kuzu cinsi kullanılmaz. Ondan sonra büyükbaş eti kesinlikle kullanılmaz. En önemlisi kendine ait has bir ocağı var. Közde Tokat kebabı yapılmaz”
Hazırlanması ortalama 45 dakika süren Tokat kebabı için müşterilerin sabırla beklediğini belirten Yılmaz, lezzetin bu sürece değdiğini vurguladı:
“Tokat kebabı sabır, zaman ister. Ama sabrın, zamanın sonunda lezzete ulaşırsın. Ondan dolayı zaten Tokat kebabına 85 milyon hasret. 85 milyonun peşinde koştuğu bir lezzettir. Biz bu lezzeti tatmaya Tokat’a davet ediyoruz. Tokat kebabı için bin kilometre öteden geliyorlar.”
Yılmaz, kebabın Tokat turizmine de katkı sunduğunu belirterek şöyle devam etti:
“İstanbul’dan uçağa biniyor günübirlik, Tokat’ımızın tarihi yerlerini geziyor. Giderken de diyor ki şu Tokat kebabını yiyeyim. Daha sonra öyle oluyor ki lezzeti hoşuna gidiyor. Haftada 2 sefer gelen müşterilerimiz var.”
Tokat kebabının porsiyonu 850 TL, kilosu ise 3.400 TL’den satılıyor. Yılmaz’a 1 kilogram kebapla 6-7 kişi doyduğunu söyledi.