1. İlk adım: Toksik bir ilişkide olduğunu kabullen.
Toksik bir ilişki içinde olduğunuzu kabul etmek küçük bir adım gibi görünebilir ama aslında çok büyük bie adım. İnkardan kabullenmeye uzanan bir kanyonda ilerliyorsun böylece... Çoğu insan ilişkisinin sağlıksız olduğunu kabullenemez ve ittirerek devam etmeye çalışır. Farkındalık çözümü de getirecektir en nihayetinde.
2. Kendine bir destek sistemi oluştur.
Toksik bir ayrılıktan sonra yaşadığınız hisler sağlıklı bir ilişkide ayrılıktan sonra yaşadıklarınıza benzer. Üzgün, çelişkili, depresif ve daha fazlasını hissetmen çok normal. Bu duyguları hissederken yanında birileri olması gerekiyor. Bu yüzden ayrılmaya karar verdiğinde ihtiyaç duyacağın destek sistemini oluşturmaya odaklanmalısın. Aile ve arkadaş desteği ve daha fazlasını istersen terapi almaktan da çekinmemelisin.
3. Ayrılma kararında kararlı olmalısın ve seni geri döndürmek için toksik partnerinin yapabileceği manipülasyonlara kanmamalısın.
Artık ilişkiyi bitirme noktasındaysan muhtemelen partnerinle problemlerinizi çözme girişimlerde bulundunuz ve başarılı olamadınız. Durum buysa, kendine sık sık bunun senin hatan olmadığını hatırlatmalısın. Toksik partnerin bu saatten sonra kendini değiştirmiş gibi davransa da bu muhtemelen sadece seni geri döndürmek içindir.
4. Ayrılık kararı sonrasında eski toksik partnerinle iletişimi kesmelisin.
İlişki bittikten sonra eski partnerinle teması kesmen yeniden bir araya gelmenin kapısını açmamak için en doğrusudur. Toksik insanlar duygusal olarak manipülatif olabilir ve seni tekrar oyuna getirmek için duygusal şantaj kullanabilirler.
5. Kendine bu ilişkiden daha iyisini hak ettiğini sürekli hatırlatmalısın.
Benlik saygısını ve özdeğeri yıkmak, toksik partnerlerin karşı tarafı ilişkide kapana kıstırmak için kullandığı tekniktir. Sürekli 'Ben bundan daha iyisini hak ediyorum!' diyerek kendi değerinle ilgili olumsuz inançları olumlu, onaylayıcı olanlarla değiştirebilirsin.
6. Eski toksik partnerinin sosyal medya hesaplarını takip etmeyi bırakmalısın.
Eski partnerini sosyal medyada görmek ilişkinin hafızasını taze tutar. Bu sebeple onu artık görmekten kaçınmalısın. Bu eylem, toksik ilişkinin sona erdiği konusunda net bir sınır belirleyecek ve bunun hakkında düşünmeyi tamamen bırakmana yardımcı olacaktır.
7. Duygularının bir günlüğünü tutabilirsin.
Ayrılığın en taze zamanlarında duyguların hakkında yazmak yapmak isteyeceğin son şey olabilir. Odaklanamayacak kadar gergin hissedebilir ve bunları yazmanın seni daha kötü hissettireceğinden endişe edebilirsin. Ancak araştırmalar hislerinizi yazmanızın belli bir süre sonra size iyi geleceğini gösteriyor.
8. Kendini yalnızca pozitiflikle donat!
Kendini pozitiflikle çevreleyerek kişisel bakım uygula, seni iyi hissettiren insanlarla zaman geçir, en sevdiğin yemeği kendine ısmarla, spor yap veya seni gülümseten başka şeyler yap. Toksik ilişkilerden sonra insanın iyileşmeye ihtiyacı vardır, bu da zaman alan bir süreçtir.
9. Kendine iyi hissettirecekler notlar yaz.
Destek ağınızdaki herkese ek olarak, yanında ihtiyaç duyduğun her an orada olan bir kişi daha var: sen! Unutma ki seni en iyi tanıyan ve seninle en uzun süredir birlikte olan kişi sensin. Kendine duyduğun sevgiyi ve şefkati hatta kendine tavsiyelerini not et, bir zarfa koy ve kendine gönder.
10. Ayrılık sonrası dinlenmek için kendine izin ver.
Çoğu ilişki uzmanı herhangi bir ayrılıktan sonra yapabileceğin en iyi şeylerden birinin iyileşmek için kendinize zaman tanımak olduğunu söyler. Bu özellikle toksik bir ilişkiden sonra daha da geçerlidir. O bölümü kapattıktan sonra ihtiyacın olan tüm zamanı nefes almak ve yeniden hayatın tadını çıkarmak için kendine ayır ve hayatınızdaki önemli şeylere odaklan.