Zihinsel aktiviteden hangi süreçler sorumludur? Neden gecikmiş olabilirler? Beyninizin yalnızca önceki verimliliğini geri kazanmasına değil, aynı zamanda onu yeni bir seviyeye yükseltmesine nasıl yardımcı olabilirsiniz ? Beynin verimliliğini ne belirler?
Beyinde tüm organizmanın işleyişini düzenleyen reaksiyonlar sürekli olarak gerçekleşmektedir. Zihinsel aktiviteyle ilgili ana sürece nörojenez denir. Neden bu kadar önemli?
Her şeyden önce beyin hücrelerinin yenilenmesidir. İkincisi, hücreler arasında yeni sinirsel bağlantıların kurulması sürecidir. Bilgiyi işlemek, becerilere hakim olmak ve ezberlemek için gereklidir. Nörojenez ne kadar hızlı olursa beyin o kadar verimli çalışır. Beynin insan vücudundaki görevi nedir Beyninizin yardıma ihtiyacı olup olmadığını bilmeniz gereken işaretler nelerdir?
Zihinsel aktivitenizin bozulup bozulmadığını belirlemekte zorlanıyorsanız bu işaretlere dikkat edin.
1. Konsantre olmakta, yeni beceriler öğrenmekte ve büyük miktarda bilgiyi işlemekte güçlük çekiyorsunuz:
Sorun belirtileri ayrıca şunlar olabilir:
- · çok sayıda not alma ihtiyacı;
- · sınavlara veya sözlü sunumlara hazırlanmada zorluklar;
- · çoklu görevle ilgili sorunlar;
- · masa oyununun kurallarını anında kavrayamama veya başka bir basit beceriyi hızla öğrenememe;
- · kısa şiirler gibi basit bilgileri bile hatırlamakta zorluk.
2. Uyuşukluk, azalmış enerji ve çalışma yeteneği: Ne kahve ne de enerji içecekleri canlanmanıza yardımcı olmadığında, evcil hayvanınızı gezdirmek veya yatağını yapmak zorlaşır ve uzun bir uyku sizi tok hissetmez, olağan aktiviteleriniz daha fazla enerji ve zaman alır.
3. Sık baş ağrıları :Gerilim tipi baş ağrınız varsa kesinlikle kendinize dikkat etmeniz gerekiyor. Nörobiyologlar beynin en ayrıntılı atlasını oluşturdular.
4. Depresif durum: Bu durumun belirtileri neşeli anlardan zevk alamama, ilgisizlik, müdahaleci düşünceler ve sürekli bunalmışlık hissidir.
5. Konuşma bozukluğu ve unutkanlık: Konuşma bozukluğu, uzun cümleler kurmada zorluk yaşamanız, bilgi aktarmada zorluk yaşamanız, ani hafıza kaybı ve konuşmanın akışını kaybetmeniz şeklinde kendini gösterebilir. Tüm bu işaretler nörogenezin yavaşladığını gösteriyor olabilir.
Nörojenezi ne yavaşlatır?
Zihinsel aktivitenin azalmasının ana nedenlerinden biri strestir. Stres mutluluk hormonlarının salınımını engeller. Ve sadece mutluluktan değil aynı zamanda sinir hücreleri arasındaki uyarıların iletilmesinden de sorumludurlar. Bir diğer sebep ise kötü alışkanlıklardır. Alkol sadece kardiyovasküler sistemin durumunu kötüleştirmekle kalmaz, aynı zamanda doğrudan nöronları da yok eder. Yeme bozuklukları aynı zamanda nörogenezin yavaşlamasına da yol açabilir.
Nörogenezi olumlu yönde etkileyen nedir?
Beyninize yardım etmenin en iyi yolu yeni bir şeyler öğrenmeye başlamaktır. Bazı besin takviyelerine dikkat etmekte de fayda var. Bunların arasında yüksek mantarların miselyumu da var. Takviyeler yeni bir dil okumanın veya öğrenmenin yerini tutmaz,ancak beyne eksik olabilecek besinleri verecektir.