Bu ilaçlar asla kahveyle birlikte alınmamalı

Kahve çoğu insan için sabah rutininin önemli bir parçasıdır. Ancak bazı ilaçları kahveyle birlikte almak yan etkilere ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Eczacılar Daily Mail'e hangi ilaçların sıklıkla alındığını ve hangilerinin kahve ve diğer kafeinli içeceklerle etkileşime girebileceğini açıkladı.

ANTİDEPRESANLAR

Antidepresanlar uzun bir yan etki listesine sahiptir ve kahve ile birlikte alınırsa kan basıncında tehlikeli bir artışa neden olabilir. Bu özellikle vücudun kafeini düzgün bir şekilde metabolize etmesini engelleyen trisiklik antidepresanlar ve monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri gibi eski antidepresan sınıfları için geçerlidir.

Kafein ile Zoloft, Lexapro ve Prozac gibi daha yeni antidepresanlar arasında bilinen bir etkileşim yoktur.

SOĞUK ALGINLIĞI VE ALERJİLERE KARŞI İLAÇLAR

Reçetesiz satılan soğuk algınlığı ve alerji ilaçları genellikle şişlik ve tıkanıklığı azaltmak için burun kanallarındaki kan damarlarını daraltan uyarıcı psödoefedrin içerir.

Ancak psödoefedrin, tehdit altında olduğumuzda bizi kaçmaya hazır tutan tepkiden sorumlu olan beyindeki hücreleri uyarır. Bu tür ilaçlarla kahve içmek bu semptomları kötüleştirebilir ve bizi gergin ve kaygılı hale getirebilir.

DİYABET İLAÇLARI

İnsülin kafeinle doğrudan etkileşime girmese de kahveyle birlikte içmek iyi değildir. Yani kahve içtikten sonra kan şekeri yükselecek ve ilacın etkisi azalacaktır. Amerikan Diyabet Derneği'nin araştırmasına göre, kafein içeren herhangi bir şey içmek insülin ve kan şekeri düzeylerini yükseltebilir.

ANTİBİYOTİKLER

Antibiyotikler kafein metabolizmasını engelleyerek kandaki kafein seviyelerinin artmasına neden olabilir. Bu özellikle idrar yolu ve mesane enfeksiyonları, bulaşıcı ishal (ishal) ve sinüs enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlar için yaygın olarak reçete edilen siprofloksasin için geçerlidir. Bu ilacı kahveyle birlikte almak kalbinizin daha hızlı atmasına ve kendinizi gergin hissetmenize neden olabilir.

KANI İNCELTEN İLAÇLAR

Kafein kan sulandırıcı ilaçların parçalanmasını önleyebilir. Bu özellikle tehlikelidir çünkü ilacın aşırı dozda alınması, kağıt kesiği gibi küçük yaralanmalarda bile aşırı kanamaya neden olabilir.

Beta-blokörler kalp atış hızını azaltır ve eğer kahve ya da kafeinli bir içecek içersek kalp atış hızı artar ve sonunda kan basıncı artar. Yani kafein ilaçla doğrudan etkileşime girmiyor, ancak etkinliğini baskılıyor.

2020'de yapılan bir araştırma, vücudun herhangi bir yiyecek veya su ile alındığında hipotiroid ilacını daha az emdiğini buldu. Özellikle ilacı kafeinle birlikte içtiğinizde emilim oranı yüzde 50'ye kadar düşüyor.

Demansın en yaygın türü olan Alzheimer hastalığının semptomlarını tedavi etmek için kullanılan ve kolinesteraz inhibitörleri adı verilen ilaçlar, hafızayı ve düşünmeyi oluşturmaya yardımcı olan bir kimyasal olan asetilkolinin parçalanmasını önler.

Ancak bu ilaçları kahveyle birlikte almak kan-beyin bariyerini sıkılaştırarak ilacın beyne ulaşmasını zorlaştırır.

Tiroid ilaçları gibi, bu ilaçları da kahveyle birlikte almak vücudun onları gerektiği gibi absorbe edememesine ve daha az etkili olmasına neden olabilir.

ASTIM İLAÇLARI

Aminofilin ve teofilin gibi bronkodilatörlerin kahve ile karıştırılması ilacın sinirlilik ve huzursuzluk gibi yan etkilerini kötüleştirebilir.

DEHB İÇİN İLAÇLAR

DEHB ilaçları odaklanmayı, dikkati ve dürtü kontrolünü iyileştirmek için dopamin ve norepinefrin gibi nörotransmitterleri düzenlemeye yardımcı olur. Ancak kahveyle birlikte alındığında ilaçlar daha az etkili olur ve hiperaktivitenin artmasına neden olabilir.

ANTİPSİKOTİKLER

Antipsikotikler genellikle şizofreni ve bipolar bozukluk gibi ciddi sağlık sorunları için reçete edilir. Halüsinasyonlar gibi semptomları hafifletmek için dopamin ve serotonin gibi nörotransmiterleri düzenleyerek çalışırlar. Kahve vücudun emdiği ilaç miktarını azaltabilir, bu nedenle manik atak geçiren kişiler sıcak içeceklerden tamamen uzak durmalıdır.

Yaşam Haberleri