Bu içecek gerginliği ruh halini iyileştirir ve sinirlerinizi pamuk gibi yapar

Çok stresli işler, bu stres etkenlerinden uzak olan kişilere kıyasla kalp-damar hastalığı riskini %40'a kadar artırabilir. Bu muhtemelen, en azından kısmen, stresin neden olduğu ve daha kalıcı hasara dönüşebilen damar fonksiyonunda devam eden hasardan kaynaklanmaktadır. Ama bir içecek var ki sinirlerinizi pamuk gibi yapar.

Kakao içecekleri , çoğumuzun stresli olduğumuzda başvurduğu yağlı yiyeceklerin olumsuz etkilerini nötralize ederken, stresi hafifletmeye de yardımcı olabilir .

Medical News Today'in raporuna göre, stresli dönemlerde yağlı yiyecekler yerseniz, kakao içmek stresten daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Stresli zamanlarda yüksek yağlı gıdalara yönelme eğiliminde olsak da kakao tüketmek stresin fizyolojik etkilerinden daha çabuk kurtulmamıza yardımcı olabilir. Bu, Birleşik Krallık'taki Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre.

Food & Function dergisinde yayınlanan çalışmanın yazarları, daha önce yağlı gıda tüketiminin damar fonksiyonunu olumsuz etkileyebileceğini, stresli durumlarda kortikal oksijenlenmeyi azaltabileceğini ve vücudun daha sonra toparlanmasını önleyebileceğini göstermişti.

Kakao, kan damarlarının endotel hücre katmanını gevşeten, işlevlerini iyileştiren ve yaygın bir stres tepkisi olan yüksek tansiyonu ortadan kaldıran bir flavanol olan epikateşin içerir.

KAKAOLU İÇECEK TÜKETİMİ DAHA İYİ BİR STRES TEPKİSİ İLE İLİŞKİLİDİR

Mevcut çalışma için bilim insanları, kadın ve erkek olmak üzere 23 genç, sağlıklı bireyi işe aldı. Her birine yüksek yağlı bir yemek verildi, ardından sekiz dakikalık bir stres testine tabi tutulmadan bir buçuk saat önce yüksek veya düşük epikateşinli kakao içeceği verildi.

Vasküler fonksiyonları, brakiyal akış aracılı genişlemenin ölçülmesiyle değerlendirildi; bu, artan kan akışı durumunda arterin ne kadar genişleyebileceğini gösterir. Bu, denemenin başında ve stresli görevden 30 ve 90 dakika sonra yapıldı.

Yüksek epikateşin grubu için, 30 dakikalık akış aracılı dilatasyon daha düşüktü ve 90 dakika sonra önemli ölçüde iyileşti; bu, stresin etkilerinden daha hızlı iyileşmeyi gösteriyor.

YAĞLI YİYECEKLER NEDEN STRESİ DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİR?

Yüksek yağlı yiyecekler lezzetli ve rahatlatıcı olsa da, araştırmacıların önceki çalışmaları, eğer bir kişi stresin kötü etkilerinden kurtulmak istiyorsa, aslında bu tür yiyeceklerden kaçınmanın en iyisi olduğunu güçlü bir şekilde öne sürüyor.

Bu özellikle stresli bir işi olan veya düzenli olarak gerginlik yaşayan kişiler için geçerlidir.

"Uzun bir süre boyunca yüksek düzeydeki stresin, stres hormonlarında, iltihaplanmada ve kan basıncında kronik artışlara yol açabileceğini ve bunun da hipertansiyon, kalp krizi veya felç gibi kardiyovasküler hastalıklara yol açabileceğini" belirtti.

Rendeiro, akış aracılı dilatasyondaki küçük bir azalmanın, kişinin kardiyovasküler hastalık riskinde önemli bir artışa eşit olabileceğine dikkat çekti.

KAKAO FLAVANOLLERİ NEDEN STRESİN ETKİLERİNİ ETKİSİZ HALE GETİREBİLİR?

Dr. Catarina Rendeiro'ya göre, yağlı yiyeceklerin tüketiminden birkaç saat sonra kanda trigliserit ve C-reaktif protein seviyelerinin arttığına dair kanıtlar olmasına rağmen, yağ tüketiminin zihinsel stres sonrasında akış aracılı dilatasyonun iyileşmesini neden yavaşlattığı tamamen açık değildir.

Kakao, yeşil çay ve meyveler stresle savaşmaya yardımcı olabilir.

Yaşam Haberleri