Bu hatayı yapan canından oluyor! Mangalda bir parça tavuk yedi sesini kaybetti

Arkadaşlarıyla mangal keyfi yapmak isterken yaşadığı olay, bir kadının hayatını kabusa çevirdi. Mangalda pişirilen tavuktan aldığı sadece bir lokma, boğazını neredeyse parçalayacak kadar büyük bir tehlikeye yol açtı. Yaşadığı bu inanılmaz deneyim, duyanları şoke etti.

Arkadaşının evinde mangal yaparken yaşadığı olay, bir kadının hayatını alt üst etti. Sadece bir lokma tavuk, boğazında keskin bir ağrıya ve ölüm tehlikesine yol açtı. Dokuz ay boyunca süren tedavi süreci ve çok sayıda ameliyat sonrası sesini de kaybeden kadın, bu talihsiz olayı başkalarına da yaşatmamak için uyarılarda bulunuyor.

Daily Mail'de yer alan habere göre, ABD'den Jessica Doster isimli bir kadın, bir arkadaşının evinde mangal yaparken tavuk şiş yedikten hemen sonra bir şeylerin ters gittiğini anladı ancak bunun boğazında yemek kalması durumu olduğunu sandı. 35 yaşındaki kadın, ağrı kötüleşince o akşam acil servise başvurdu. Sağlık görevlileri ilk etapta ona büyük olasılıkla 'boğazını kaşıdığını' söyledi.

1 HAFTADA 6 KİLO VERDİ

Jessica zar zor nefes alıyordu veya bütün yiyecekleri yutabiliyordu. Boğazında gizlenen yabancı cisim nedeniyle bir haftadan kısa bir süre içinde altı kilo vermişti. Dayanılmaz acılarla geçen günlerin ardından, talihsiz kadın bir KBB uzmanını ziyaret etti ve uzman ona büyük olasılıkla barbeküyü temizlemek için kullanılan tel fırçanın kılını yuttuğunu söyledi.

Röntgen ve CT taraması doktorun şüphesini doğruladı ancak sağlık görevlileri, Jessica'nın yemek borusunu deldiği için bir inçlik metal teli sekiz ay boyunca çıkarmak gibi riskli bir prosedüre başvurmamayı tercih etti. Olayın üzerinden beş yıl geçmesine rağmen, sağlık yöneticisi hâlâ yaşananların etkilerini yaşıyor ve tüm tel fırçaların raflardan kaldırılması çağrısında bulunuyor.

"NEFES ALANIYORDUM"

Jessica şunları söyledi: "Tavuk şişten birkaç ısırık aldım ve bir şeylerin ters gittiğini hemen anladım. Boğazıma bir şeyin takıldığını sandım. Boynumun alt kısmında çok fazla baskı vardı. Hemen yemek yemeyi bırakmak zorunda kaldım. Yutkunamadım. Suyumdan yudumlar alıp sözcükleri fısıldayabiliyordum. Bir şeylerin çok yanlış olduğunu biliyordum. Artık sinirin yemek borumu deldiğini biliyoruz. Katı yiyecekler yiyemiyordum. Sırtımdan aşağı doğru yayılan dayanılmaz bir sırt ağrısı çekiyordum. Artık nefes alırken nefesim kesiliyordu. Uykumda öleceğim diye korktum. Hastaneden eve döndüğümde ağrı dayanılmazdı. Öleceğimi düşündüm. Acil olarak KBB doktoruna gidebildim, onlar da bir şey göremediler, hemen ağlamaya başladım. Bu noktada önemli miktarda kilo kaybetmiştim. Altı gündür yemek yememiştim, jöle bile yiyemedim. Sadece et suyu veya su içebiliyordum."

28 GÜN BOYUNCA SESİNİ KAYBETTİ

Röntgen ve CT taraması, yemek borusunu metal bir kılın deldiğini doğruladı ancak teli almak için yapılan dört saatlik operasyon başarısız oldu ve Jessica'nın 28 gün boyunca sesini kaybetmesine ve konuşamamasına neden oldu.

Jessica şunları söyledi: "Ameliyat sonrası randevum için geri döndüğümde, onu boğazımda bırakacakları söylendi. İnsanların her zaman vücutlarında şarapnel parçalarıyla yaşadığını ve benim vücudumun buna uyum sağlayacağını söylediler. Hiçbir cerrah oraya geri dönmek istemedi. Ameliyattan dolayı ses tellerim o kadar zarar gördü ki, bir daha ameliyat olursam ses tellerimi felç edeceğimi düşündüler."

Jessica, altı ay boyunca boğazında tel ile yaşadıktan sonra bir kez daha boğazında ağrı hissetmeye başladı ve yüksek başarısızlık olasılığına rağmen Ocak 2020'de başka bir ameliyat olmayı seçti.

Jessica şunları söyledi: "Doktor hayatta kaldığım için şanslı olduğumu söyledi çünkü tel bu noktada aslında şah damarıma dayanıyordu. Bunu bulup dışarı çıkardıklarında çok büyük bir rahatlama oldu. Aslında 2 cm uzunluğundaydı, neredeyse bir dikiş iğnesi boyutundaydı. Bunun çocukların başına gelmesinden ve onlara ne olduğunu açıklayamadıklarından çok endişeleniyorum. Bu, insanların düşündüğü kadar nadir bir durum değil. Bu garip bir kaza ama benimkinden daha kötü hikayeler var. Çok şükür tüm arkadaşlarım ve ailem başıma gelenlerden sonra tel fırçalarından kurtuldu. Hala nasıl mağazalarda satılabiliyor anlamıyorum. Çok tehlikeliler ve kesinlikle yasaklanmaları gerekiyor. Izgaranızı temizlemek için bu tel fırçanın dışında başka seçenekler de var. Benim başıma gelebiliyorsa herkesin başına gelebilir."

HASATANE MASRAFLARINA 12 BİN DOLAR ÖDEDİ

Jessica'nın sesi şu anda hâlâ tiz çıkıyor ve tüm tedavisini ödemek için 12.000 dolar tıbbi fatura ödemek zorunda kaldı. Ayrıca bu ayın başlarında başına gelenler hakkında farkındalık yaratmak için sosyal medyayı da kullandı.

Jessica Facebook'ta şunu yazdı: "Mayıs ayı, bu da ızgara/barbekü sezonunun tam anlamıyla başladığı anlamına geliyor. Izgaralarınızı temizlemek için hiçbir zaman tel fırça kullanmamayı lütfen unutmayın. 29 yaşındayken, nihayet boğazımdan bir ızgara fırçasının (at kılı büyüklüğünde) tel kılını çıkaran cerrahım sayesinde hayatta kalacak kadar şanslı olduğum söylendi. Tiroidimin arkasından yemek borumu delmiş, koval akorlarımdan geçerek şah damarıma inmişti. Telin yerini tespit edip çıkarmak dokuz ay sürdü ve doktorlardan oluşan bir ekip aldı.

2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 2002 ile 2014 yılları arasında yaklaşık 1.700 kişi ızgara yemekteki tel kıllarını yuttuktan sonra acil servise başvurdu. Her ne kadar küçük bir sayı gibi görünse de, bu yalnızca hastaların acil servise kabul edildiği vakaları açıklıyor. Çalışma, ızgara fırçalarından kaynaklanan yaralanmaların çoğunlukla ağız ve boğaz yaralanmalarında rapor edildiğini, ancak nadir durumlarda bazı kişilerin mide ve bağırsak yaralanmalarına maruz kaldığını gösteriyor.

Uzmanlar, ızgaranızı temiz tutmak ve acil servise gitmekten kaçınmak için tel ızgara fırçası kullanmak yerine tel olmayan fırçayı veya temizleme bloğunu, taşı veya ızgara ipini tercih etmenizi öneriyor.

Yaşam Haberleri