Bu hatayı herkes yapıyor. Soğan ve sarımsağı birlikte tencereye koyduğunuzda önemli bir beslenme hatası yapıyorsunuz.
İşte nedeni...
Önce mutakların en önemli malzemelerinden olan soğan ve sarımsağın faydalarına bir bakalım...
SOĞANIN FAYDALARI NELERDİR?
Kolesterolün dengelenmesini sağlayarak inme, felç ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Kan şekerinin dengeli bir seviyede tutulmasını sağlar ve olası yan etkilerinin vereceği hasarları azaltır.
Sindirim sistemi için çok faydalıdır, bağırsaklardaki iltihapları temizler ve içerdiği lifler sayesinde mide sağlığını korur.
Cilt sağlığı için önemli bir besin kaynağıdır, hücrelerin yenilenmesi ve hastalıklara karşı direncini arttırır.
Kemik sağlığı içinde önemli bir besin kaynağıdır. Yaşlılıktan kaynaklanan kemik hastalıklarına karşı iskeleti korur.
Cilt ve deri üzerinde meydana gelen yanık ve diğer hastalıklarda uygulanabilir.
Antibiyotik özelliğinden dolayı genel anlamda bünyeyi temizleme özelliği vardır. Serbest radikallere karşı çok etkilidir.
Ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Ağızda çiğnenerek yenildiğinde ağız içerisinde bulunan bakterileri öldürür.
Soğan, antibiyotik, antiseptik, antimikrobiyal, antibakteriyel özellikleri ile hastalık ve enfeksiyonlardan uzak durmanıza yardımcı olur.
Yüksek ateş , grip, öksürük ve alerjilere iyi gelir. Soğan suyu ve balı karıştırarak bu tarz hastalıklarla kolaylıkla baş edebilirsiniz.
Küçük bir parça soğan koklamak burundaki kanamayı yavaşlatır ve durdurur.
Her gün 1 soğan yemek uykusuzluğa ve kabuslara iyi gelir. Bu da sizin güzel bir uyku çekmenize yardımcı olur.
Eğer sindirim sisteminizle ilgili probleminiz var ise soğan tüketmek, sindirim sisteminizi ve bağırsaklarınızı rahatlatacaktır.
SOĞANIN BESİN DEĞERİ
Orta büyüklükteki bir çiğ soğan (110 gram) 44 kalori içeriyor ve 2 gramlık lif içeriğiyle günlük lif ihtiyacının %7'sini karşılıyor. Orta büyüklükteki bir soğan günlük;
- C vitamini ihtiyacının 14'ünü
- B6 vitamini ihtiyacının %7'sini
- Folik asit ihtiyacının %5'ini
- Tiamin (B1 vitamini) ihtiyacının %3'ünü.
- Riboflavin (B2 vitamini) ihtiyacının %2'sini
- Mangan ihtiyacının %7'sini
- Potasyum ihtiyacının %5'ini
- Magnezyum ihtiyacının %3'ünü
- Fosfor ihtiyacının %3'ünü
- Kalsiyum ihtiyacının %3'ünü karşılar.
Ama soğanın asıl gücü çok zengin bir antioksidan, flavanoid ve fitonutrient kaynağı olmasındadır..
SARIMSAĞIN FAYDALARI NELERDİR?
Güçlü bir antibiyoktik olan sarımsak enfeksiyonlara karşı savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kalp dostu olan sarımsak, kan dolaşımını hızlandırarak kalp krizi ve felç geçirmeye neden olabilecek damar tıkanıklıklarının önüne geçer.
Kansere yakalanma riskini azaltır.
Pankreas ve kolon kanserini önleyici özelliği vardır. Kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatır.
Alzheimer hastalığına iyi gelir.
Kan şekeri seviyesini düşürür.
Atardamar kireçlenmesinin önüne geçer.
Kandaki kolesterol düzeyini düşürür.
Yüksek tansiyonu düşürür.
Bağırsak kurtları ve vücutta bulunan diğer parazitleri öldürür.
Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir.
İdrar söktürücü özelliği vardır.
Kalbi beslyene kroner damarları genişletir.
Kalp adelelerini güçlendirir.
Kabızlığı önler.
Diş ağrısına iyi gelir.
Saç tedavisinde de kullanılan sarımsak saç dökülmesini yavaşlatır.
Vücudu sivri sinek ve haşerelerden korur.
Ateş ve tansiyon düşürücü özelliğe sahiptir.
Mantar tedavisine yardımcı olur.
Kulak iltihaplanmasını giderir.
Mide ve bağırsaklarda oluşan enfeksiyonları öldürerek dezenfekte eder.
İştah açar.
Vücutta oluşan yara ve çıbanları yok eder.
Bronşite ve diğer nefes borusu rahatsızlıklarına iyi gelir.
Safra salgısının salınımını arttırır.
İdrar yolları ve böbreklerde taş oluşumunun önüne geçer.
Cinsel gücü arttırır.
Balgam, idrar, safra ve gaz söktürücü özelliktedir.
SARIMSAĞIN BESİN DEĞERİ
Sarımsağı bu kadar değerli yapan içerdiği bol miktarda C vitamini ile vücudun direncini arttırması ve halk arasında 'doğal antibiyotik' olarak bilinmesidir. Ayrıca B6, kalsiyum, demir, bakır ve magnezyum açısından da zengindir.
100 gram bir sarımsağın içerdiği besinler şu şekildedir:
*149 kalori enerji,
*33.06 gram karbonhidrat,
*6.36 gram protein,
*401 mg potasyum,
*1235 mg pridoksin,
*25 mg magnezyum,
*1672 mg manganez,
*153 mg fosfor,
*1160 mg çinko.
Görüldüğü gibi sarımsak manganez, çinko, magnezyum, fosfor, potasyum ve pridoksin açısından zengin bir besindir.
Ayrıca 100 gram sarımsağın içinde bulunan;
*C vitamini = günlük ihtiyacın %52'sini,
*Pridoksin= günlük ihtiyacın %95'ini,
*Pantotenik asit = günlük ihtiyacın % 12'sini karşılamaktadır
VİTAMİN DEĞERİ KAYBOLUYOR
Yemek yeme konusunda daha çok yemeklerin birbirleri ile uyumunu ve bir araya geldiklerinde ortaya çıkan lezzeti önemseriz. Oysa ki lezzetinden daha önemli olan konu ise tüketilen besinden elde edilecek en fazla yarardır.
Bir yemek için hem soğan hem de sarımsak kavurmanız gerekiyorsa, soğanlar yumuşayana kadar sarımsakları tencereye atmayın.
Çünkü soğanların kavrulması biraz daha fazla zaman alır. Eğer hepsini aynı zamanda atarsanız soğanlar olana kadar sarımsaklar yanar ve içeriğinde vitamin kaybı yaşanır.