Bu Devasa Engerek, Dünyadaki Zehirli Yılanların En Uzun Dişlerine Sahiptir ve Benzeri Olmayan Güçlü Bir Isırığı Var…

Neyse ki çoğunluğumuz için, muhtemelen asla bir Gaboon engerekiyle ( Bitis gabonica ) karşılaşmayacağız. Gaboon engereği, tüm yılanlar arasında ikinci en büyük zehir miktarını üretir.

Gaboon engerekleri genellikle Sahra altı Afrika'nın yağmur ormanlarında yaşar. Ancak bu bölgede seyahat edecekseniz, bu son derece tehlikeli yılan hakkında bazı önemli gerçekleri burada bulabilirsiniz.

Gabon Engereği

Gaboon engereğinin ( Bitis gabonica ) iki ölümcül özelliği vardır. Birincisi, dişleri tüm zehirli yılanların en uzunudur . En fazla 2 inç (5c m) uzunluğundadırlar. Bu dişlerin zehiri kelimenin tam anlamıyla asla tükenmez: Gaboon engereği, tüm yılanlar arasında ikinci en büyük zehir miktarını üretir.

Bir Gaboon engereği neden bu kadar uzun dişlere ihtiyaç duyar?

Eşi benzeri olmayan bir ısırığı olan devasa bir engerek şu anda Afrika ormanlarında kıvranıyor.

5 santimetre uzunluğundaki ( 2 inç) geri çekilebilir dişleri , bir antilop kadar büyük avları alaşağı edebilen Dünya'daki yılanların en büyük dişlerine sahiptir.

Gaboon engereğinin ( Bitis gabonica ) büyüklüğü, onu hem büyük hem de küçük orman canlıları için korkunç bir avcı yapar.

Yılanın ağırlığı 20 kilograma kadar çıkabilse ve kabaca 1,8 metre (6 fitten yukarı) uzayabilse de, saniyede altı metreye eşdeğer çok hızlı bir vuruş hızıyla avını pusuya düşürmede şaşırtıcı derecede iyidir.

15 santimetre genişliğindeki kafası, kurbağaları , beç tavuğu, fareleri veya yanından geçen diğer hiçbir şeyden şüphelenmeyen yer avlarını kandırabilen düşmüş bir yaprak gibi desenlidir.

Bazı araştırmacılar, Gaboon engereğinin başlangıçta süper uzun zehir enjektörlerini memelileri daha iyi beslemek için geliştirdiğinden şüpheleniyor.

Gaboon engereği, diğer zehirli yılanlardan farklıdır çünkü sadece hızlı bir zehirli vuruş yapmaz. Avı tamamen ölünceye kadar yemeğine tutunur.

Bu, yılanın avına olağanüstü miktarda zehir enjekte etmesine olanak tanır :2.400 miligrama kadar kuru zehir ve 9.7 mililitre ıslak zehir.

Bunu açmak gerekirse, yaklaşık 100 mg kuru zehir insanlar için ölümcüldür.

Bu gereksiz bir miktar gibi görünebilir, ancak diğer zehirli yılanlarla karşılaştırıldığında, Gaboon engereğinin zehrinin toksisitesi nispeten düşüktür .

Bu yılanlar teorik olarak aynı anda altı insanı öldürecek kadar zehir üretebilseler de bize nadiren saldırırlar . Ve yaptıklarında bile, uygun bir panzehir vardır .

Çoğu zaman, bizi uzaklaştırmak için insanlara tıslarlar.

Diğer memeli akrabaları farklı bir konudur. Batı Afrika'da bilim adamları, genellikle yer yılanlarıyla ilgilenmeyen sallanan maymunların, bir Gaboon engereği ayak bastığında yüksek alarm durumuna geçtiğini keşfettiler .

Kenya'da araştırmacılar, genç bir mavi maymunu öldüren bir Gaboon yılanı gözlemlediler . Ancak avcının gözleri çenesinden daha büyüktü.

Maymun o kadar büyüktü ki yılan onu yutamadı. Gabon engereklerinden Afrika ormanlarında o kadar korkuluyor ki, bazı hayvanlar güvenlik için onları taklit etmeye çalışıyor.

2019'da bilim adamları, Kongolu dev kurbağanın ( Amietophrynus superciliaris ) yenilmekten kaçınmak için zehirli bir yılanın görünümünü ve seslerini taklit ettiğine dair kanıtlar buldular .

"Bu yırtıcı hayvanların birçoğu avlarını bulmak için görme yetisini kullanır ve engerek ölümcül derecede zehirli olduğu için, muhtemelen oldukça uzak bir mesafeden ayırt edici, zıt işaretleri tanırlar ve onlar yüzünden kurbağadan kaçınırlar, eğer görünüş değişmezse tehdit edici bir tıslama alırlar.

Büyük boyutları nedeniyle çok fazla yiyeceğe ihtiyaç duyarlar ve avları tipik olarak tavşan gibi yutmakta sorun yaşamadıkları hayvanlardan oluşur.

Ancak avlanma alışkanlıkları diğer engerek türlerinden farklıdır. Zehirli yılanların çoğu avlarını ısırıp zehir etkisini göstermeye başlayana kadar zayıflayana kadar beklerken, Gaboon engerekleri bir hedefi vurur ve dişleriyle ona tutunur ve hayvan ölene kadar avını bırakmaz.

Daha uzun Gaboon engerek dişleri bu işlemi kolaylaştırır. Ayrıca bu, zehirin kan dolaşımının daha güçlü olduğu daha derin dokulara enjekte edilmesini sağlar.

Bir Gaboon engerek ısırığı son derece tehlikelidir

İlginç bir şekilde, Gaboon engereğinin zehrinin kendisi özellikle zehirli değildir. Ancak zehir miktarı olağanüstü ve onu ölümcül yapan da bu. Bilim adamları, salınan zehir miktarının davranışlarıyla ilgili olduğunu söylüyor: Bu engerekler avlarını bir ısırıktan sonra serbest bırakmadıklarında, daha büyük miktarda zehir enjekte edilebilir. Av, ancak hareket etmeyi bıraktıktan sonra serbest bırakılır.

Gaboon engerekleri tek bir ısırıkta 5-7 mL (450-600 mg kuru kütle) zehir enjekte eder. Bildirilen maksimum ıslak zehir verimi 9,7 mL idi ve 2400 mg kuru zehir içeriyor.

Gaboon engereğinin zehirinin insanlar üzerindeki etkisi, maymunların zehirliliğine ne kadar duyarlı olduklarına bağlı olarak dolaylı olarak değerlendirildi. En 'iyimser' çalışma (Branch, 1992), 90-100 mg kuru zehrin insanlarda ölümcül olacağını söylüyor. Bu, tek bir Gaboon engerek ısırığıyla salınan zehirin altı kişi için ölümcül olabileceği anlamına gelir.

Gaboon engereği tarafından ısırılan birine nasıl davranılır?

Bir insan bir Gaboon engereği tarafından ısırıldığında, belirtiler şunlardır:

  • hızlı ve göze çarpan şişlik,
  • şiddetli ağrı,
  • şiddetli şok,
  • lokal kabarma, morarma, doku nekrozu,
  • koordine olmayan hareketler,
  • istemsiz dışkılama, idrara çıkma,
  • dil ve göz kapaklarının şişmesi,
  • konvülsiyonlar,

Neyse ki, insan saldırıları son derece nadirdir. Bu yılanlar genellikle insanlara karşı saldırgan değildir ve doğal yaşam alanları, yoğun nüfuslu alanların dışında, yağmur ormanı bölgeleriyle sınırlıdır. Gaboon engerekleri bir insanla karşılaştıklarında bile çok aktif hareket etmeye istekli değiller. Ancak en önemli öncelik, kazara üzerlerine basmaktan kaçınmaktır.

Gaboon engerek ısırığı, bir yılan nispeten küçük olduğunda ve ısırık derin olmadığında bile ciddi bir tıbbi durum olarak kabul edilir. İşte mağdur için ilk yardım prosedürü :

Mağdurun mümkün olduğunca sakin kalması önemlidir. Isırılan uzuv, kurbanın kalbinden daha aşağıda bir seviyede dinlenme pozisyonunda tutulmalıdır.

Büyük bir krep bandaj, ısırılan uzvun hemen etrafına, ısırılan yerden başlayıp uzuv boyunca (mümkünse tam uzunlukta) kadar sıkıca sarılmalıdır.

Mümkünse, bandajlı uzvun sert bir durumda kalması için bir atel takılmalıdır. Uzuvları bükmekten veya hareket ettirmekten kaçının.

Hastayı derhal bir hastaneye nakledin.

Ateli veya bandajları ÇIKARMAYIN. Bu, hasta zaten Antivenom alıyorsa kalifiye bir doktor tarafından yapılmalıdır.

Isırık bölgesini KESMEYİN Isırık bölgesine buz UYGULAMAYIN.

Gaboon engerekleri ne yer?

Avlanırken, bu yılan türü çok sayıda açıdan büyük bir isabetle çok hızlı vurabilir. En hızlı saldıran yılanlar değillerdir, ancak saniyede 6 metre (20 fit) hızla avın genellikle bir darbeden kaçma şansı yoktur.

Bu yılanlar çeşitli kuşlar, memeliler ve amfibilerle beslenir. Güvercinler, beç tavuğu, tarla fareleri ve sıçanları, tavşanlar, kurbağalar ve kara kurbağaları 'favori' menülerinde.

Ancak bazen ağaç maymunları, kirpiler ve hatta antiloplar gibi daha büyük hayvanları da yakalarlar.

Gaboon engereği nasıl tanınır?

Gaboon engereği, belirgin rengiyle tanınabilir. Bu yılanın derisi, sırtı boyunca baklavalar ve çizgiler halinde düzenlenmiş açık ve koyu kahverengi, pembe ve mor renkleri birleştiren bir desenle kaplıdır .

Yılanın kısa bir kuyruğu vardır. Gözleri küçük, kafası ise geniş ve büyüktür. Boyun, başın genişliğinin yaklaşık üçte biri kadardır. Açık ve koyu çizgiler göz çevresinden yayılır. Baş ve genel vücut deseni, düşmüş bir yaprağa oldukça benzer - bu nedenle Gaboon engerekleri, doğal ortamlarında karşılaştıklarında göz önünde etkili bir şekilde saklanabilirler.

Yaşam Haberleri