Bu durumda, ani yorgunluğun üstesinden gelmeye ve baş ağrısını hafifletmeye yardımcı olma özelliği nedeniyle değer verilen özel bir mate çayından (Paraguay kutsal çayı) bahsediyoruz.
Paraguay kutsal çiçeği, bu yaprak dökmeyen çalının açık ateşte kurutulan dallarından ve yapraklarından yapılır. Bu bitki, metabolizmayı hızlandırdığı ve performansı hızla artırabildiği için birçok antioksidan içerir.
Bu ilginç içecek aynı zamanda esansiyel yağların yanı sıra A, B ve C vitaminlerini de içerir. Tüm bu maddeler vücut için faydalıdır. Ancak gerçekte her şey tamamen farklı görünüyor.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar çayın tüm faydalı özelliklerinin yanı sıra birçok kanserojen madde de içerdiğini göstermiştir. Bu toksik maddeler kansere yakalanma riskini üç katına çıkarıyor. Özellikle karaciğeri, bağırsakları, pankreası, mideyi, yemek borusunu ve akciğerleri etkileyen tümörler söz konusu olduğunda. Mate çayındaki bu en büyük zararlı etkiyi, 65 dereceden yüksek ısıtılan su kullanıldığında alıyor, diye ekliyor yayın.
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar içeren bu bitkinin sıcak içilmesi sebebiyle solunum ve sindirim sistemine zarar verebileceği ve kanser hücrelerine zemin hazırlayabileceği belirtiliyor. Yüksek miktardaki kafein bazı kişilerde migren, baş ağrısı ve yüksek tansiyon yaratabilir.
MATE ÇAYI NASIL DEMLENİR?
Kurutulmuş ve öğütülmüş mate bitkisi, sıcak suya eklenerek demlenip çay olarak tüketilir. Karakteristik olarak yeşil çaya benzer acı bir tadı vardır.
Demliğin yaklaşık olarak üçte bir oranında mate bitkisi kullanılır ve üzerine kaynar olmayan sıcak su eklenir. İki dakika kadar demlenmeye bırakılarak içilmeye hazır hale gelir. Bu dem, birkaç kez tekrar kullanılabilir.
MATE ÇAYININ ÖZELLİKLERİ VE BİLEŞİMİ
Bu çayın birçok faydalı özelliğe sahip olduğu söyleniyor. Zengin bir vitamin, mineral ve eser element kaynağıdır ve ayrıca vücut üzerinde aşağıdaki olumlu etkilere sahiptir:
iştahı azaltır;
konsantrasyonu artırır;
beyin üzerinde uyarıcı bir etkisi vardır;
kalp hastalığı riskini azaltır;
libido üzerinde olumlu bir etkisi vardır;
kolesterolü düşürür;
bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kafein, teobromin ve teofilin dahil ksantinler içerir. Bu bileşikler infüzyonun canlandırıcı özelliklerini etkiler. Mate'nin kahveye göre en büyük avantajı, değerli besin maddelerinin yüksek içeriğidir. İçecek, diğer şeylerin yanı sıra B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B6, B7 ve B9) ile C ve E vitaminlerini içerir. Mate ayrıca magnezyum, kalsiyum, silikon, demir, potasyum, çinko açısından da zengindir. ve fosfor - vücudun günlük olarak etkili bir şekilde çalışamayacağı değerli eser elementler.
B vitaminleri hemen hemen tüm hücresel değişikliklerde rol oynar. Ayrıca sinir sisteminin işleyişi üzerinde de faydalı bir etkiye sahiptirler, zihni sakinleştirir, konsantrasyonu artırır, dikkati keskinleştirir ve ruh hali değişimleriyle mücadele ederler. Öte yandan C ve E vitaminleri güçlü antioksidanlardır. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını sağlarlar ve özellikle tehlikeli hastalıklara karşı koruma sağlarlar.
Polifenollerin ayrıca kanser önleyici ve arındırıcı özellikleri de vardır. Yerba mate çayı da bu antioksidanların çoğunu içerir. Vücudun erken yaşlanmasına neden olan serbest radikalleri yok ederler.
Mate'nin değerli özelliklerinden biri de yüksek klorojenik asit içeriğidir. Daha yakından bakmaya değer güçlü bir antioksidandır. Düzenli kullanımının sizi çeşitli hastalıklardan koruyabileceği ortaya çıktı. Araştırmacılara göre klorojenik asit anti-diyabetik özelliklere sahip; vücuttaki şeker seviyesini etkili bir şekilde azaltıyor. Ayrıca vücudun insüline karşı daha duyarlı olmasını sağlar. Dolayısıyla bu içeceği içmek, günümüzde çok yaygın olan ve genellikle tip II diyabetin öncüsü olan insülin direnciyle mücadelede yardımcı olabilir.
Önemli: Makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve dengeli beslenmenin yanı sıra bir uzmana danışmanın yerini almaz!