Bu böceği toplamanın 100 bin liraya kadar cezası var

Bingöl'de 13 yaşındaki Selman Karatoprak, köyde bir gergedan böceği buldu. Meraklı çocuk, böceği Akademisyen İlçin'e ulaştırdı. İlçin, avcıların böceğin para ettiğini zannetse de toplamanın cezası olduğunu açıkladı.

Bingöl'de yedinci sınıf öğrencisi Selman Karatoprak, ailesi ile tatile gittiği Ağaçeli köyünde kendi ağırlığının 850 kat fazlasını kaldırabilen gergedan böceği buldu. Ailesinin aracılığı ile Karatoprak, böceği Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Görevlisi Mustafa İlçin'e ulaştırdı.

Kaçak avcılar tarafından değerli sanılarak fazlaca toplandığı için sayılarında azalma olduğunu ifade eden İlçin, şöyle konuştu:

“Gergedan böceğinin farklı ülkelerde özellikle ekonomik anlamda bir kullanışının söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Türkiye’de maddi bir karşılığı yoktur. Bu durumun popülasyonları açısından, özellikle kaçak avcılar noktasında ciddi bir tehlike oluşturduğunu söylemek mümkün. Bu da doğamıza, biyolojik çeşitliliğimize ciddi bir zarar vermektedir. Tarımsal anlamda bir zararı söz konusu değildir. Bingöl ve çevresinde bu böceğe rastlamak mümkün. Başta Avrupa, Asya ve Afrika'nın kuzey kısımlarında da yerleşik göstermektedir. Ülkemizin de birçok bölgesinde görebileceğimiz bir böcektir. Maalesef popülasyonları noktasında da ciddi azalış olduğunu da ifade etmek mümkün. Bundan mutlaka kaçınmak gerekmektedir. Kaçak avcılar tarafından maddi değerlerinin olduğu sanılıp fazlaca toplandığından, sayıları gittikçe azalmaktadır. İdari birimlerce 100 bin liraya kadar cezası vardır

Yaşam Haberleri