Brokoli ve hardal tohumu ayrı ayrı sağlıklı besinlerdir ve birlikte tüketildiklerinde brokolinin besleyici özelliğini daha da artırırlar.
Brokoli içindeki sülforofan sayesinde kanserojenlerle savaşır, ancak brokolide bulunan bu faydalı bileşikler bitkide hazır olarak bulunmazlar. Açığa çıkarılması gerekir ancak, pişirme sırasında brokolinin içindeki sülforofan miktarı ısıdan dolayı azalır. Bunu önlemek için; Brokoliyi haşlarken veya çorba yaparken hardal tohumu ilave edebilirsiniz.
Brokoli kızartması veya fırında brokoli yemeği yanına hardal sos ekleyerek sülforafanı önemli miktarda artırabilirsiniz.
Hardal ve brokolinin birlikteliği ile güzel bir salata hazırlayabilirsiniz.
HARDALLI BROKOLİ SALATASI
Malzemeler
- 500 gram brokoli
- 2 adet rendelenmiş havuç
- 5-6 adet kornişon turşu küçük küçük doğranmış
- 1 kutu konserve mısır
Sosu için;
- 1 tutam maydanoz
- 2 diş rendelenmiş sarımsak
- 5-6 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 2 dolu yemek kaşığı mayonez
- 1 yemek kaşığı hardal
- Tuz
- Karabiber
Yapımı
- Brokoli çiçeklerini küçük parçalara ayırıp yıkayın. 5 dakika kadar haşlayıp suyunu süzün, soğuması için uygun bir kaba alın.
- Haşlama suyuna 7-8 tane hardal tohumu eklemeyi unutmayın.
- Havuçları soyup, rendeleyin. Uygun bir tavaya alıp çok az zeytinyağı ile kavurup, soğumaya bırakın daha sonra havuç, kornişon turşu ve mısırı ilave edin.
- Sosu için; maydanozu doğrayıp, geniş bir kaseye alıyoruz yoğurt, sarımsak, mayonez, hardal, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın.
- Daha sonra sosu brokolinin üzerine döküp, karıştırın.