Bir Whatsapp mesajına ne kadar sürede dönmek gerekiyor? '48 saati geçerse ne olur?...'

Bazen anında geri dönüş yaparız, kimi zaman ise aylar sonra 'ya kusura bakma araya kaynamış' bahanesiyle karşımızdakini önemsiz hissettirmeme çabalarına gireriz. Peki neden böyle yapıyoruz?

Telefonumuzun ekranına sürekli bildirimlerin geldiği bu çağda gönderilen bir mesaj için yanıt alma süresi oldukça daraldı. Her an ulaşılabilir olmak normal hale geldi. Peki bir Whatsapp mesajına bir saat sonra yanıt versek ne olur? Hangi durumlarda mesaja geri dönüş süresi uzayabiliyor.

Mesajınıza 5-15 dakika arası cevap veren bir insan sizi önemsiyordur. Hatta bir dakika içinde cevap veren birinden bile daha fazla önemsiyor olabilir. Çünkü yazacağı şeyi iyi-kötü düşündüğünü varsayabilirsiniz. İletişim konusunda özenli ve dikkatli biriyle karşı karşıya olduğunuzu hiç çekinmeden söyleyebiliriz.

Bir zamanlar gönderilen mesajlara hemen dönebilmek ayrıcalıklı ve pahalı bir özellikti. Her an ulaşılabilir olmak, 2000'li yılların başlarında daha akıllı telefonların yaygınlaşmadığı zamanlarda Blackberry gibi tek tük akıllı telefon markaları kullanıcılarına has bir durumdu. O zamanlar Whatsapp gibi ücretsiz anlık mesajlaşma uygulamaları yoktu. Çok SMS göndermek ise pahalıydı. Biriyle mi buluşacaktınız? Randevu yerine zamanında gelip gelmeyeceğini bilemeyebiliyordunuz. Birine bir şey sormanız mı gerekti? O kişiye ulaşmak saatlerinizi alabilirdi.

Şimdi ise çoğu kişide akıllı telefon var ve her an ulaşılabilir olmak artık sıradan bir özellik haline geldi. Hatta bunun ötesinde artık bir zorunluluk oldu. Akıllı telefonların bu kadar hayatımıza girmesiyle, atılan mesajlarda cevap bekleme süresi de daraldı. Artık attığımız bir mesajın cevabını beklemek için tahammülümüz kalmadı. Peki bir Whatsapp mesajına ne kadar süre içerisinde dönmek makul kabul ediliyor? Ne kadar süre içinde cevap verilmez ise özür dilemek gerekiyor?

MESELE UYGULAMANIN TASARIMI İLE İLGİLİ

Yüz yüze konuşmalarda cevap vermek, yapılan araştırmalara göre sadece 200 milisaniye (0.2 saniye) sürüyor. Avustralya'nın Sydney Üniversitesi'nde Dil Bilimi Profesörü NJ Enfield, "Yüz yüze iken o kadar hızlı cevap veriyoruz ki soru ile cevap arasındaki boşluğu algılayamıyoruz bile" diyor. İşte günümüzde anlık mesajlaşma uygulamalarını kullanırken hatta e-posta yollarken bile bu hızı bekler hale geldik.

Bu durum biraz insanların sabırsız olmalarından değil de mesajlaşma uygulamalarının tasarımından kaynaklanıyor. ABD'deki MIT Üniversitesi'nde profesör olan Sherry Turkle, "Anlık mesajlaşma uygulamaları, yüz yüze iletişimi taklit ederek tasarlanmış programlardır. Bu yüzden insanlar, yüz yüze iletişimdeki gibi anında cevap beklentisine girerler ancak bazen alamazlar" demekte.

Görgü kuralı uzmanı Diane Gottsman, "Bazen sizin için önemli olan bir mesaj, karşı taraf için o kadar da önemli olmayabiliyor. Bu yüzden mesajınıza anında yanıt alamayabiliyorsunuz" ifadelerini kullanıyor.

YARIM SAAT İÇİNDE CEVAP VERMİYORSA

Muhtemelen mesajınızı ilettiğiniz insanın size cevap vermeden önce halletmesi gereken bir takım işleri vardır. Kendisine biraz zaman tanıyın. Yarım saat içinde sizi ziyadesiyle tatmin eden bir cevap gelir.

1 saat içinde cevap alamadıysanız önemsenmediğinizi düşünmeyin. En azından hemen düşünmeyin. Mesaj attığınız kişi film veya izliyordur. Ya da dikkatinin dağılmasını istemediği bir işle meşgul de olabilir. Belki de sadece bir saat boyunca cevap vermesi için onu darlamayacağınızın farkındadır.

Mesajlarınıza 4-11 saat arası cevap veren biri için de önemlisiniz. Yalnız, moralinizi bozmak gibi olmasın, uzun süre susuz kalınca hatırlanan bir bardak su ya da aç kalınca akla gelen yemek kadar önemlisiniz.

Cevap almanız yarım günü geçti mi? Yani tamamen önemsiz değilsiniz ama çok mesaj attığınız kişinin çok önemsediği biri de sayılmazsınız.

Eğer mesaj attığınız kişi telefonundan bir gün boyunca uzak kalmadıysa onun için öncelik olmadığınız garanti.

Yaşam Haberleri