Bir kez bile doğru pişirmemişiz. Arnavut böreğinin gerçek tarifi aslında böyleymiş!

Arnavut mutfağının kuşkusuz en güzel lezzetlerindendir Arnavut böreği. Bu börek pırasayla yapılır. Arnavut böreğinin gerçek tarifini sizler için derledik;

Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Kosova'da börekçiler ünlüdür. Adım başı özellikle Üsküp'te börekçi dükkanına rastlamak mümkündür.

En güzel böreklerde zaten Üsküp'te yapılmaktadır. Üsküp'te gece saatlerinde bile börekçiler tıklım tıklım dolar. Börek yemenin bu şehirde saati yoktur.

Üsküp'ün en ünlü böreği ise pırasalı Arnavut böreğidir. Bu börek Türkiye'de de çokça tüketiliyor. Kuzey Makedonya göçmenleri tarafından yapılan bu böreğin gerçek tarifini bulduk.

Evinizde tıpkı Üsküp'teki kadar lezzetli börek yapabileceksiniz.

İşte Pırasalı Arnavut böreğiyle ilgili bilmeniz gereken her şey!

Pırasalı Arnavut Böreği Malzemeler

Hamuru için;

6 su bardağı un

Bir tutam tuz

Aldığı kadar su

İç Harcı için;

2 adet kuru soğan

500 gr dana kıyma

500 gr pırasa

1 su bardağı su

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı domates salçası

Hamurları yağlamak için;

250 gr tereyağı

2 yemek kaşığı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI

Önce hamuru (un, tuz ve su) yoğurup ele yapışmayan bir kıvamda, üzerini örterek dinlenmeye bırakın.

İç harcı için

Soğanları küçük küçük doğrayıp kıyma ile birlikte kavurun. Salça ekleyip kavurmaya devam edin. Pırasaları yıkayıp ince ince kesin, soğanların bulunduğu tencereye ilave edin. Pişmeye yakın su ekleyip, altını kapatıp soğumaya bırakın. Hamuru ikiye bölüp alt için 12, üst için 10 beze hazırlayıp üzerini örtün. Her bezeyi merdane ile yaklaşık küçük yemek tabağı büyüklüğünde açıp üzerini yağlayarak üst üste koyun. Her bezeyi açıp koyarken elimizle ortasından kenarlarına doğru büyüterek yapıyoruz bu işlemi. 12 tane olduğunda tepsiyi yağlayın.

Tepsinizin büyüklüğüne göre elimizle esneterek tepsiye yayın. Üst içinde aynı işlemleri yapın. Tepside bulunan 12 beze den açtığımız hamurun üzerine, hazırladığınız iç harcı her tarafına gelecek şekilde yayıyoruz. Diğer 10 beze den açtığımız hamuru üzerine kapatıp alttaki hamurun kenarını üste getirerek kapatıyoruz içine akmaması için. 170 derece ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin. Fırın ısı ayarı ve pişme süresi fırınlara göre değişebileceği için kontrollü pişirmekte fayda var. İçinde bulunan kıyma ve kullandığımız yağ ve baharat oranları kesinlikle sizin isteğinize göre değişebilir. Afiyet olsun.

Kaynak: Halk TV - Habertürk

İlgili Haberler

Sarma yaparken bilmeniz gereken uyarı- Hiç bir aşçı önermedi! Lezzetini bozuyormuş
TRT1 kararını verdi! Yayınlanan diziler yayın akışından çıkarılıyor mu? Beklenmedik gelişme
Soğan ve balı karıştırıp 1 kaşık yerseniz.. Pek çok kişi bu sırrı bilmiyor

Yaşam Haberleri