Bir kasesi tüm gün tok tutuyor! Kimsenin bilmediği o besin!

Mısır tanelerine benzeyen dikkat çekici görüntüsü ile tanıdık gelse de, birçoğumuzun varlığından bile haberdar olmadığı bu özel baklagil adı, Termiye! Termiye, deneyenlerin çok sevdiği hatta bazılarına göre çekirdek gibi bağımlılık yapabilecek kadar lezzetli bir besin. Ancak lezzetinin ötesinde, sahip olduğu faydalarla daha da çok şaşırtıyor. İşte termiyenin faydaları...

Termiye, halk arasında tirmis, delice bakla, kurt baklası veya mısır baklası olarak bilinen bir tür baklagildir. Bu lezzetli baklagil aslında "acı bakla" olarak da anılır ve dünya genelinde en çok Kuzey Amerika ve Akdeniz ülkelerinde yetişir. Şanslıyız ki, Akdeniz ve çevresinde kolayca yetiştirilebilen termiye, ülkemizde de yaygın olarak bulunur.

Özellikle Konya, Isparta ve Antalya gibi Anadolu'nun farklı bölgelerinde kış aylarında popüler olan termiye, tezgahlarda kendine sıkça yer bulur. Acı bakla olarak adlandırılmasına rağmen, yeme aşamasında bu acılık tadına yansımaz çünkü önceden geçirdiği işlemler sayesinde nötr bir lezzet sunar. Genellikle tuzlanarak tüketilir ve bu şekilde sofralara lezzet katar. Hem sağlıklı hem de lezzetli olan termiyeyi denemenizi kesinlikle öneririm!

Termiye Nasıl Yenir?

Termiye, günümüzde semt pazarlarında veya paketlenmiş halde yenmeye hazır bir şekilde karşınıza çıkabilir. Ancak daima bu kadar şanslı olamayabilirsiniz. Bu durumda, termiyeyi yenmeye hazır hale getirmek için biraz çaba harcamanız ve sabretmeniz gerekebilir.

Öncelikle, termiyeyi diğer birçok baklagilde olduğu gibi kuru halde temin edebilirsiniz. Kuru termiyeleri güvenilir aktarlardan veya organik ürünlerin satıldığı online alışveriş sitelerinden satın almanız mümkündür. Kuru termiyeleri bulduktan sonra, onları kullanıma hazır hale getirmek için bazı adımlar izlemeniz gerekecektir. Bunun için öncelikle termiyeleri yıkayarak temizlemeniz ve ardından suda bekletmeniz faydalı olacaktır. Ardından termiyeyi yenmeye hazır hale getirmek için şu adımları takip etmelisiniz:

  • Kuru termiyeleri güzelce yıkayıp 1 gece tıpkı nohut gibi suda bekletin.
  • Sonraki gün suyunu süzdürüp yumuşayana dek güzelce haşlayın.
  • Rengi sarıya dönen ve yumuşayan termiyeleri oda sıcaklığında soğuttuktan sonra yine oda sıcaklığında su doldurduğunuz bir kaba koyun ve bu şekilde 7 gün kadar suda bekletin. Bu işlemin amacı, termiyenin sahip olduğu acılığı yok etmek. Bu nedenle bu 7 gün boyunca her gün en az birkaç kez suyunu değiştirmeniz iyi olacaktır.
  • Bir haftanın sonunda yenecek lezzete kavuşan termiyeyi damak tadınıza göre tuzlayarak afiyetle tüketebilirsiniz.
  • Termiyeyi yerken dışında kalan kabuğu çıkarmanız gerektiğini de söylemeden geçmiş olmayalım.

Termiyenin Faydaları Nelerdir?

Termiyenin ne olduğunu ve nasıl hazırlanıp yeneceğini öğrendik öğrenmesine ama onu neden yemeliyiz diye düşünüyor olabilirsiniz. İşte bunun sebebi de termiyenin bu faydalarında saklı:

  • Termiye, yüksek oranda protein içeren bir yiyecek olduğundan sağlıklı beslenmek isteyenler için iyi bir besin kaynağı oluyor.
  • Vitamin bakımından da oldukça zengin olan termiye, bu sayede vücuda enerji veriyor, bağışıklık sistemine de güçlendirici bir etkisi bulunuyor.
  • Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olduğundan özellikle grip, nezle gibi yaygın kış hastalıklarına karşı koruyucu bir etki oluşturuyor.
  • Potasyum, kalsiyum ve demir başta olmak üzere içeriğinde birçok mineral de bulunan termiye, sindirim sisteminin de sağlıkla çalışmasına destek oluyor.
  • Tuz miktarı konusunda aşırıya kaçılmadığında, içindeki potasyumun da etkisiyle termiye, yüksek tansiyon sorununa iyi geliyor.
  • Aynı şekilde şeker hastalığı karşısında da vücudun yanında yer alıyor.
  • Besin lifi bakımından zengin olduğundan uzun süre tok tutucu bir etki oluşturuyor.
  • Bu etkisiyle zayıflamak isteyenlere de sıklıkla tavsiye ediliyor.
  • Boşaltım sisteminin de sağlıkla çalışmasına destek olan termiye, özellikle bağırsak ile ilgili çeşitli sorunları olanlara destek oluyor.
  • İçindeki kalsiyumdan aldığı güçle kemik sağlığı açısından da olumlu etkilerde bulunuyor.

Yaşam Haberleri