Bir Forumda Yayınlanan Veri Sızıntısı İnfial Yarattı! 10 Milyar Şifre Yayınlandı

Kişisel verilerimizin güvenliği sanal alemde her geçen gün yeni tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Son olarak internet ormanında yayınlanan bir forumda kullanıcılara ait 10 milyar şifre yayınlandı. Bu bir rekor olarak kayıtlara geçti.

Teknolojinin gündelik yaşamımız ve iş hayatımıza hakim olmasıyla beraber artık kişisel verilerimizin güvenliği de sorgulanır hale geldi. İnternet ortamında paylaştığımız kişisel verilerimiz internet korsanları tarafından sık sık saldırıya maruz kalıyor. Devlet koruması altındaki verilerimizden banka hesaplarına, sosyal medya hesaplarına eklediğimiz bilgilerimize kadar her türlü verimiz artık korsanların ve dolandırıcıların kolaylıkla ulaşabildiği bir noktaya gelmiş durumda.

Defalarca internet korsanlarının elde ettikleri kişisel verilerimizi başka yerlere sattıklarına tanık olduk ancak ocak ayında yaşanan veri sızıntısı şimdiye kadar gerçekleşmiş en büyük veri sızıntısı olarak kayıtlara geçti.

YAKLAŞIK 10 MİLYAR VERİ SIZINTISI YAPILDI

Rekor kıran bir sızıntı Cybernews araştırma ekibi tarafından ortaya çıkarıldı. Şirkete göre 9.948.575.739 şifre 4 Temmuz'da bir hacker forumunda yayınlandı

2021 yılında yayınlanan ve RockYou2021 adı verilen 100 GB'lık dosya 8,4 milyar düz metin şifre ile şimdiye kadarki en büyük veri sızıntısıydı. "ObamaCare" kullanıcısı tarafından paylaşılan rockyou2024.txt adlı dosya, daha önce kayıtlardaki en büyük şifre derlemesi olan RockYou2021'e bir referans niteliğinde olduğu değerlendiriliyor. Cybernews, RockYou2024'ün önceki sızıntıyı 1,5 milyardan fazla yeni şifre koleksiyonuyla birleştirdiği öne sürülüyor.

Tüm kullanıcıları sızan şifrelerden olası tehlikelilere karşı uyaran Cybernews araştırma ekibi, RockYou2024'ün bir dizi veri ihlaline, mali dolandırıcılığa ve kimlik hırsızlığına katkıda bulunabileceğine dikkat çekiyor.

Yaşam Haberleri