Bilim İnsanlarına Göre Çocukların Başarısını Etkileyen Faktörler Var: Başarılı Çocuklar Yetiştiren Ailelerin 10 Ortak Özelliği

Her anne baba ister çocuğu başarılı olsun okulunda, kavgadan gürültüden uzak dursun, eğitimine odaklansın ve iyi bir kariyer sahibi olarak güzel bir hayat yaşasın. İyi bir anne baba olmasının elbette bir formülü yok, ama bazı psikolojik araştırmalar gösteriyor ki çocukların başarısını etkileyen bazı faktörler var.


Tabi ki bu faktörlerin bir çoğu ve en etkili olanları ailede başlıyor. Business İnsider’da yayınlanan bir yazıda başarılı çocuklar yetiştiren ailelerin ortak özellikleri özetle şu şekilde sıralanıyor:

1. Çocuklarına sorumluluklar yüklüyorlar, ev işleri yaptırıyorlar.

Stanford Üniversitesi eski dekanlarından J. Lythcott-Haims, çocuklara sorumluluklar yüklendiğinde, evde küçük işler yaptırıldığında hayatın bir parçası olabilmek için bazı sorumlulukları olduğunu anladıklarını, birşeyler yapmaları gerektiğinin farkına vardıklarını söylüyor. Ve gelecekte iş hayatına başladıklarında çalışma arkadaşlarıyla daha iyi uyum sağlayan, onlara karşı daha empatili bireyler olduklarını belirtiyor.

2. Sosyal beceriler kazanmaları için onları destekliyorlar.

Duke Üniversitesi tarafından 20 yıl boyunca, 700 çocuk ve genç üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, anaokulunda sosyal becerileri gelişen çocuklar; büyüdüklerinde daha yardımsever, insanlara karşı daha merhametli, problem çıkaran değil problem çözebilen olgun ve gelişmiş bireyler oluyorlar ve üniversiteyi bitirdiklerinde daha hızlı iş sahibi oluyorlar.

3. Çocuklarına daha çok güveniyorlar beklentileri de daha yüksek oluyor.


Kaliforniya Üniversitesi profesörü N. Halfon’a göre, 2001 yılında doğan 6600 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmadan çıkan veriler, anne babalarının çocuklarına güvenmelerinin ve güvendiklerini hissettirmelerinin, onlardan beklentilerinin de yüksek olması çocuklarının ilerideki başarıları üzerinde çok büyük etkiler yaptığını ortaya çıkarttı.

4. Çocuklarına sağlıklı bir ilişki ortamı sunuyorlar.

Aileler üzerinde yapılan bir araştırma çatışma, tartışma ve kavgaların olduğu ailelerde yetişen çocukların, tartışma ve kavga olmayan daha sağlıklı bir ilişki ortamında yetişen çocuklara göre çok daha az başarılı olduklarını ortaya çıkarttı.

5. Çocuklarına matematiği küçük yaşlarda öğretiyorlar.

Matematiği küçük yaşlarında öğrenen çocuklar okul hayatında daha başarılı oluyorlar, öğrenme yetenekleri daha gelişmiş oluyor.

6. Çocuklarıyla daha hassas ve sağlam bir ilişki geliştiriyorlar.

Ailede verilen eğitim çocuğun hayatı boyunca aldığı ve geleceğini şekillendirecek en önemli eğitimdir. 2014 yılında yapılan bir araştırma, 0-3 yaş arasında hassas davranılan özenle yetiştirilen çocukların okul hayatında daha başarılı olduğunu ortaya koydu. Çocuklarına hassas davranan, onların isteklerine zamanında ve daha özenli bir dille yanıt veren aileler daha başarılı ve özgüvenli çocuklar yetiştiriyor.

7. Başarılı çocuklar yetiştiren ailelerin stres seviyeleri daha düşük.

Özellikle çalışan anneler çocuk bakımında çok hassas olmak zorundalar. Çocukları ile işleri arasında kaldıklarında yaşadıkları stres çocukları üzerinde olumsuz etkiler yapıyor. ‘Duygusal bulaşıcılık’ dediğimiz psikolojik fenomen bunu çok iyi açıklıyor; çocuklar çevresinde bulunduğu insanların ruh hallerinden etkileniyor ve aynı hissiyata kapılabiliyor.

8. Başarıya değil, gösterilen çaba ve emeğe değer veriyorlar.

Stanford Üniversitesi’nde yıllar boyu sürdürülen araştırmalar başarıya karşı iki farklı yaklaşım olduğunu ortaya koydu. Sabit ve gelişimci zihniyet. Gelişimci zihniyete sahip aileler çocuklarının başarısızlıklarını zeka geriliği olarak görmüyor, aksine başarıya giden yolda atılan önemli bir tecrübe ve sıçrayış olduğuna inanıyorlar. Bu sebeple başarıya değil gösterilen çabaya ve emeğe değer veriyorlar.

9. Çocuğuna iyi bir anne baba olmak için ‘Otoriter’ ya da ‘fazla serbest’ değil ‘saygı uyandıran’ ebeveyn olmayı tercih ediyorlar.

Kaliforniya Üniversitesi’nden psikolog D. Baumride’in 1960 yılında yayınladığı araştırmaya göre ebeveynler bu üç sınıfa ayrılıyor. Saygı uyandıran anne baba olmayı seçen ailelerin çocukları bastırılmış özgüven eksikliği hisseden ya da fazla serbest sorumsuz davranan değil saygı duyan bir çocuk olmayı öğreniyorlar.

10. Çocuklarına ‘dayanıklı’ olmayı öğretiyorlar.

2013’de psikolog A. Duckwort’un başarı için önemli bir kişilik özelliği olarak belirttiği dayanıklılık çocuklara kendilerine koydukları hedeflere giderken engellerin yıldırmadığı, hedeflerinden vazgeçmeyen bireyler olmayı öğretiyor.

Yaşam Haberleri