Araştırmacılar, "yüzyıllıkların genel olarak oldukça homojen biyobelirteç profilleri sergilediğini" buldu.
Biyobelirteçler yalan söylemez ve artık bize nasıl daha uzun yaşayacağımızı gösterebilecek biraz daha bilime sahibiz .
İsveç'ten bir araştırmacı ekibi , en az 100 yaşında olan yaklaşık 1.200 kişi de dahil olmak üzere, 64 yaşın üzerindeki 44.000 kişiden kan - özellikle kandaki biyobelirteçler - üzerinde çalıştı. GeroScience'da yayınlanan çalışma , uzun ömürlü bireyleri daha kısa ömürlü akranlarıyla karşılaştırabilmek için bugüne kadarki en büyük bireyler veri kümesini inceledi .
Farklılıklar buldular.
Yazarlar, "Asırlık kişiler ile asırlık olmayanlar arasındaki ölümden on yıldan fazla bir süre önce biyolojik belirteç değerlerindeki farklılıklar, bu biyobelirteç seviyelerine yansıyan genetik ve/veya muhtemelen değiştirilebilir yaşam tarzı faktörlerinin olağanüstü uzun ömür için önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor" diye yazdı.
Karolinska Enstitüsü'nde epidemiyoloji doçenti olan Karin Modig, The Conversation'da ekibin vardığı sonuçlar hakkında yazdı . Önemli bir bulguya dikkat çekti: 100. yaş günlerine ulaşan kişilerin 60'lı yaşlarından itibaren glikoz, kreatinin ve ürik asit düzeyleri daha düşük olma eğilimindeydi. Ve benzersiz bir şekilde, aşırı yüksek veya düşük değerler olmaksızın "yüzyıllık insanlar genel olarak oldukça homojen biyobelirteç profilleri sergilediler".
Kısacası şekeri sınırlayın , karaciğerinize ve böbreklerinize dikkat edin. Yaşlandıkça bu tavsiye daha da önemli hale gelebilir.