Bilim insanları ilk kez vahşi bir hayvanın "merhem" yaptığını ve açık yarayı tedavi ettiğini tespit ettiler:

Bir Sumatra orangutanı, yanağındaki açık bir yarayı şifalı bir bitkiden yapılmış bir lapa ile tedavi ettiğini gördüklerinde bilim adamlarını şaşırttı.


Bu ilk bilimsel kayıttır.

Sumatra orangutanı

Bu, vahşi bir hayvanın, iyileştirici özellikleri bilinen bir bitkiyi kullanarak yarayı iyileştirdiğine dair ilk bilimsel kayıttır. Araştırmanın sonuçları Scientific Reports1, Nature report dergisinde yayınlandı .
Almanya'daki Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü'nden primatolog Carolina Schuppli, "Bu, orangutanların ve insanların bilgiyi paylaştığını gösteriyor. Aynı habitatta yaşadıkları için bunun oldukça açık ama yine de merak uyandırıcı olduğunu söyleyebilirim" dedi.

2009 yılında Shuppley'in ekibi Endonezya'nın Güney Aceh kentindeki Gunung Leuser Ulusal Parkı'nda Sumatra orangutanlarını izliyordu ve genç bir erkek ormana taşınmıştı. Shuppley, flanş adı verilen büyük yanak yastıklarına sahip olmadığını ve muhtemelen 20'li yaşlarının başında olduğunu söyledi. Bir oturuşta bir gardenya çalısındaki bütün çiçekleri yediği için kendisine Rakus veya Endonezya dilinde "açgözlü" adı verildi.

2021'de Rakus bir büyüme atağı yaşadı ve yetişkin bir erkek oldu. Araştırmacılar, Rakus'un hakimiyet kurmak için diğer erkeklerle kavga ettiğini gözlemledi ve Haziran 2022'de bir saha asistanı, Rakus'un yüzünde muhtemelen başka bir erkeğin dişleri tarafından açılmış açık bir yara fark etti.
Birkaç gün sonra Rakus'un, yerel halkın diyabet, dizanteri ve sıtmayı tedavi etmek için kullandığı kuninga acara'nın (Fibraurea tinctoria) saplarını ve yapraklarını yerken görüldü. Bu bölgedeki orangutanlar bu bitkiyi nadiren yerler.

Rakus, yaprakları yemenin yanı sıra onları yutmadan çiğnedi ve yedi dakika boyunca meyve suyunu parmaklarıyla yüzündeki yaranın üzerine sürdü. Yaranın üzerine birkaç sinek kondu ve ardından Rakus, yaprak püresinden yaptığı lapayı uyguladı. Ertesi gün bitkiyi tekrar yedi. Yaralanmadan sekiz gün sonra yarası tamamen kapandı.

21 yıllık gözlemde araştırma ekibi milli parkta akara kuninga ile kendi kendine ilaç kullanan başka orangutan görmedi. Bunun nedeni, bu bölgedeki yabani orangutanların nadiren yaralanması olabilir. Ya da belki de bu bölgeye yerleşmeden önce öğrendiği bu şifa yöntemini bilen tek kişi Rakus'tur.
Hayvanların kendi kendini iyileştirmesi üzerine çalışan Michael Guffman, "Bu, bir hayvanın tıbbi özelliklere sahip bir bitkiyi yaraları tedavi etmek için kullandığını, yaraya uyguladığını ve belirli bir süre boyunca sürekli olarak iyileştirdiğini bilimsel olarak gösteren ilk çalışmadır" dedi.
Guffman, kendi kendine iyileşmenin birçok türde görüldüğünü söylüyor. Kanada beyaz kazları, tenyaları dışarı atmak için bütün yaprakları yutar. Tahta fareleri parazitleri öldürmek için yuvalarını aromatik bitkilerle kaplarlar. Ve Gabon'daki şempanzeler, belki de iyileştirme aracı olarak, yaralarının yakınına böcekleri sürüyorlar.
Bilim insanları, insanların hayvanları gözlemleyerek bazı çareler bulmuş olabileceğini öne sürüyor: "Atalarımızın diğer hayvanları inceleyerek ilaçları öğrenmiş olmaları muhtemeldir. Sosyal hayvanlar iletişim kurduğunda bu bilgi sabittir ve nesilden nesile aktarılabilir. "

Yaşam Haberleri