Harvard Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırma, beslenme biçimleri ile erken ölüm arasındaki potansiyel ilişkiyi inceledi. Bu çalışma, Amerikalılar için beslenme yönergelerinin sağlık üzerindeki etkilerini bulmayı amaçladı.
JAMA Internal Medicine dergisinde yayınlanan bu araştırmada, Harvard Beslenme Bölümü profesörü ve başkanı olan Dr. Frank Hu, Amerikalılar için beslenme yönergelerinin sağlık üzerindeki etkilerine dair elde edilen bulguların son derece kapsamlı olduğunu ifade etti.
Araştırma ekibi, ABD'deki en yaygın dört beslenme biçimini inceledi ve 36 yılı aşkın bir süredir takip edilen 75.000 kadın ve 44.000'den fazla erkek katılımcının verilerini kullanarak çalışmayı yürüttü. Bu çalışma, beslenme alışkanlıkları ile erken ölüm riski arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamamıza katkı sağlayacak önemli verilere ulaşmayı hedefliyor.
İşte Harvard Üniversitesi’nin belirlediği dört favori sağlıklı beslenme planı…
US News & World Report tarafından altı yıl üst üste en iyi diyet olarak seçilen Akdeniz diyeti, tam tahıllar, balık veya tavuk, sebzeler ve zengin antioksidan içeren zeytinyağı gibi besinleri önererek tanınır.
Akdeniz diyeti, İtalya, Yunanistan, Hırvatistan, Türkiye ve Monako gibi Akdeniz'e kıyısı olan 21 ülkenin geleneksel yemek kültürlerinden ilham alır ve bu beslenme tarzını takip edenlerde kardiyovasküler hastalık riskinin azaldığı daha önceki araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu diyeti uygulayan kişilerde ölüm riski %18 oranında azalır.
Benzer şekilde, sağlıklı bitki bazlı bir diyet de bitkisel gıdalara odaklanır ancak süt ürünleri gibi hayvansal gıdaları içermez. Harvard'daki bu çalışma, bitki bazlı beslenmeye odaklanırken alkolleri ve sağlıksız bitki bazlı gıdaları da incelemiştir.
AVOKADO
Besleyici bir meyve olan avokado, B vitaminleri, D vitamini, potasyum ve sağlığa faydalı yağlar gibi birçok besin öğesini içerir. Aynı zamanda tansiyonun kontrolünü sağlamaya ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.
ISPANAK
Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir. Kalp, tansiyon, göz ve deri hastalıklarına karşı etkili bir sebzedir. Sık tüketimi ile birçok cilt lekelenmelerinin önüne geçilebilir.
MANTAR
Yapılan çalışmalarda mantarın bünyeyi hastalıklara karşı koruduğu görülmüştür. Potasyum açısından zengin olması sayesinde dolaşım sistemi ve kalbi korur, kan basıncını düzenler, hafıza ve bilişsel işlevleri destekler. Mantar ayrıca doğal insülin ve vücudun yiyeceklerde bulunan şekerleri ve nişastayı parçalamasına yardımcı olan enzimler içerir, karaciğer ve pankreas fonksiyonunu destekler.
KARNABAHAR
Stresli ve yoğun bir çalışma temposuna sahip olanlar için karnabahar vazgeçilmez bir besin. İşte A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir zengini olan bu sebze zihni dinlendirir, sinir sistemini güçlendirir. Karnabahar, içerdiği potasyumla kan basıncını dengeler, antioksidanlar ve anti-inflamatuar etki gösteren etken maddelerle kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.