Evlilik, yetişkin bir insanın hayatındaki en önemli evreler arasında yer alıyor. Bazı insanlar hayatta birçok kez, bazıları ise hiçbir zaman evlenmeyi tercih etmiyor olsa da, insanların büyük bir bölümü yaşamını tek evlilik ile tamamlıyor.
Hayatta bir kere yapılıyor oluşu, bazı durumlarda evlilik ve öncesinde gerçekleştirilen nişan gibi aktivitelere harcanan parayı yukarı çekebiliyor. Taraflar "nasıl olsa bir kere evleneceğim" düşüncesi ile oldukça masraflı harcamalara girişebilirken, bazı durumlarda partnerler arasında istekler ve arzular değişkenlik göstermekte.
Türkiye'de yerleşik olan ataerkil düzenden ötürü özellikle erkekler tarafından karşılanması beklenen evlilik masrafları, bazı durumlarda gelin adaylarının abartılı istekleri sonucunda oldukça masraflı bir hal alabiliyor.
Bu durum üzerine bir makale yayınlayan Emory Üniversitesi öğretim üyeleri Andrew Francis-Tan ve Hugo Mialon, yaptıkları çalışmada evlilik süresi ile evlilik öncesi harcamalar arasında bir ilişki kurdu.
ABD'de yaşayan 3000'den fazla evli insan üzerinde yapılan araştırma sonucunda, evlilik sürecinde yapılan harcamaların tutarı ne kadar artarsa, evlilik süresinin o kadar kısaldığı tespit edildi.
Özellikle pahalı nişan ve evlilik gerçekleştiren çiftler, evliliklerinin ilk 3 yılı içerisinde boşanıyor. Daha mütevazı evliliklerde ise boşanma süresinin oldukça uzun olması ve birçok evliliğin boşanma ile sonlanmaması ise araştırmacılar tarafından 'dikkat çekici' olarak değerlendirildi.