Bir fincan kahve ile birlikte tüketilen atıştırmalıklar, birçok insan için günün en ideal saatleri arasında gösteriliyor.
Özellikle iş yorgunluğunun tavan yaptığı zamanlarda ya da bir dizi ve film izlerken yapılan bu rutin, zamanla insanların olmazsa olmaz alışkanlıkları haline dönüşüyor. Son yıllarda genç nesil arasında yayılmasıyla birlikte Türkiye'deki kahve tüketim rakamları tarihi zirvesini görürken, kahvelerle birlikte tüketilen atıştırmalık ve kuruyemişlere ilişkin çarpıcı bir çalışma yürütüldü.
KAHVEYLE BİRLİKTE TÜKETİLDİĞİNDE ZARARLI HALE DÖNÜŞÜYOR
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Tarım Bakanlığı'na göre kaju fıstığı, 100 gramlık porsiyon başına 6.68 miligram demir içeriyor. Bu durum, kajuyu zengin bir demir kaynağı haline getirmekte. Ancak yapılan araştırmalar, kaju ile kahve tüketiminin aynı zamanda yapılması halinde söz konusu emilimin vücut tarafından dışarı atıldığını ve kajudaki besin değerlerinin zararlı bir hale dönüştüğünü gözler önüne serdi.
KAHVE İÇMEK NEDEN DEMİR EMİLİMİNİ ENGELLİYOR?
Kafein, demir emilimi üzerinde küçük bir etkiye sahip olduğundan bu ilişkiyi kısmen açıklayabilirken, kahvenin polifenol içeriği de bu duruma katkıda bulunmakta. Araştırmalar, polifenollerin bağırsak hücrelerinde demire bağlanarak besin maddesinin kan dolaşımına girmesini önlediğini gösteriyor. Burada dolaşıma giremeyen kahve, atık olarak vücuttan atılmakta.