Bilim Dünyasından Haber! Görme Bozukluğu O Hastalığa İşaret Ediyor

İngiltere’de uzun süreli bir çalışmanın sonucunda yayımlandı. Görme bozuklukları demans hastalığının teşhisinde önem teşkil ediyor.

Gözler kalbin aynası mı bilinmez ama gözlerin demans hastalığının teşhisinde önemli bir rolü olduğu ortaya çıktı.

PubMed adlı, yaşam bilimi dergilerini ve çevrimiçi kitaplardan biyomedikal literatüre yönelik 37 milyondan fazla alıntıyı bünyesinde barındıran yayın portalında yer alan çalışmada; gözlerin ve görme yeteneğinin görsel yeteneklerdeki değişimleri izlediği sonucuna ulaşıldı. Böylelikle demans hastalığının 12 yıl önce teşhis edilebildiğine vurgu yapıldı.

8 BİN 623 KATILIMCI ARAŞTIRMAYA KATILDI

8 bin 623 sağlıklı katılımcının katıldığı araştırmada 537 demans hastası da incelendi. Çalışmada katılımcıların görme özellikleri test edildi. Bu testte katılımcılardan ekranda hareket eden kısımların takip edilmesi, üçgenin oluştuğu görüldüğü zaman butona basılmaları istendi. Bu testin amacı, üçgeni gören katılımcıların ne zaman butona bastıklarını tespit etmekti. Üçgeni, “görece” diğerlerine oranla daha geç gören katılımcıların demans riski taşıdığı sonucuna ulaşıldı.

NEDEN, ALZHEIMER

Çalışmada ele alınan bu deney, toksik amiloid adlı plakaların beyinde görme yeteneğinden sorumlu kısımlarda birikmesinin Alzheimer ile ilişkilendirildiğini ortaya koydu. Alzheimer veya demans gibi sorunların görmeyle ilgili bir bağı olabileceği daha önce yapılan çalışmalarla da ortaya konmuştu. Bu rahatsızlığa sahip kişiler cisimlerin, nesnelerin, objelerin kenarlarını ve renklerini net olarak seçememe ya da direkt seçememe gibi sorunlarla karşılaşıyorlar.

Yaşam Haberleri