Çikolatanın yüzeyinde oluşan beyaz tabakaya "çikolata çiçeği" denir ve şunu belirtmek önemlidir: Tüketmek tamamen güvenlidir. Aşçılık Eğitimi Enstitüsü'nün kreatif direktörü ve aynı zamanda okulun Çikolata Laboratuvarı'nı denetleyen Michael Laiskonis, "Bu beyaz görüntü, bazı insanlar için bir tür küf gibi görünebilir, ancak çikolatanın tüketimi kesinlikle güvenlidir" diye açıklıyor.
Bu çikolata çiçeği oluşumunun iki türü vardır: şeker çiçeği ve yağ çiçeği. İkisi de yemeğe uygun ve güvenlidir. Ancak akılda tutulmalıdır ki, bu beyaz lekelerin çikolatanın görünümünü, dokusunu ve tadını etkileyebileceği bir gerçektir.
ÇİKOLATANIN BEYAZLANMASI NASIL ÖNLENİR?
Çikolatanın çiçek açmasını engellemenin en etkili yolu, onu nemden uzak, sabit ve uygun bir sıcaklıkta muhafaza etmektir. Tabii ki, çikolatanın sizin elinize geçmeden önce nasıl saklandığını veya işlendiğini kontrol edemezsiniz, ancak eve geldiğinizde onu serin, kuru bir yerde hava geçirmez bir kapta saklamalısınız.
ÇİKOLATANIN SAKLAMA KOŞULLARI NELERDİR?
Çikolatayı saklamak için en ideal sıcaklık 18 ile 20°C arasındadır. Eviniz 21°C'den daha sıcaksa, çikolatayı buzdolabına koymalısınız. Ancak buzdolabının neminin, şekerin şekerlenmesine neden olmaması için çikolatayı çok iyi sardığınızdan emin olun. Çikolatayı dondurucuda saklıyorsanız, çözülmesi için buzdolabına koyun. Ardından hızlı sıcaklık ve nem değişikliklerini önlemek için yemeden ya da tariflerde kullanmadan önce oda sıcaklığına tutun.
BEYAZLAYAN ÇİKOLATA YENİR Mİ? BEYAZLAYAN ÇİKOLATA İLE NE YAPILIR?
Çiçeklenmiş yani şekerlenmiş çikolatayı tüketmek tamamen güvenlidir, bu nedenle onu çöpe atmayın. Her iki çiçeklenme türünde de çikolatanın dokusu temperlenmiş çikolatadan önemli ölçüde farklı olacaktır, ancak lezzet değişmeyecektir. Beyazlaşmış çikolatayı doğrudan yiyebilirsiniz, ancak genellikle biraz taneli, ufalanmış ve kuru olduğundan, eriterek tariflerinizde kullanmayı düşünmek de iyi bir seçenektir.