Beyaz Yumurta Mı, Kahverengi Yumurta Mı? Hangi Yumurta Daha Sağlıklı?

Tatları veya besin değerleri açısından aralarında fark olmasa da, Avrupalı tüketiciler kahverengi yumurta tercih ediyor. Üreticilere göre ise beyaz olanlar daha çevreci olarak kabul ediliyor. Peki, hangi yumurta daha sağlıklı?

Tüketiciler yumurta satın alırken genellikle "daha doğal" göründüğü için kahverengi olanları tercih ediyorlar. Ancak Belçikalı yetiştirici Paul Geens'e göre beyaz yumurta daha çevreci olarak kabul ediliyor.

Geens, iki yumurta arasındaki farkı şu şekilde açıklıyor;

"Beyaz tavuk beyaz renkte, kahverengi tavuklar ise kahverengi yumurtlar, bu kadar basit. Beyaz tavuklar daha verimli canlılar. Kahverengi olanlara göre 20 hafta daha uzun yaşıyorlar. Daha fazla yumurta üretiyor, hastalanmıyor ve daha az yem yiyorlar. Daha az yem, daha düşük karbon emisyonu demek."

Belçikalı tüketiciler genelde kahverengi yumurta tercih ettiğinden beyaz olanlar mayonez üretimi gibi sanayi amaçlı kullanıma gidiyor.

İki renk arasında hiçbir tat farkı bulunmadığına dikkat çeken market zincirleri, daha ucuz ve çevreci olduğu için beyaz yumurta satışlarını artırmak istiyor.

YUMURTANIN FAYDALARI NELERDİR?

Yumurta, besleyici bir gıda olarak kabul edilir ve birçok sağlık faydası sunar. İşte yumurtanın faydalarından bazıları:

Yüksek Kaliteli Protein Kaynağı: Yumurta, yüksek kaliteli protein açısından zengindir. Protein, kasların onarılmasına, büyümesine ve vücut fonksiyonlarının sürdürülmesine yardımcı olur.

Temel Besin Maddeleri: Yumurta, birçok temel besin maddesi içerir. B vitamini (özellikle B12, riboflavin ve folat), D vitamini, A vitamini, demir, selenyum ve çinko gibi önemli besin maddeleri yumurtada bulunur.

Göz Sağlığı: Yumurtanın içeriğindeki lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar göz sağlığını destekler ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini azaltabilir.

Beyin Gelişimi ve Fonksiyonu: Yumurta sarısındaki kolin, beyin gelişimi ve fonksiyonu için önemlidir. Ayrıca, B vitaminleri, hafıza ve zihinsel keskinlik üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.

Duygusal İyi Olma: Yumurtalar, triptofan adlı bir amino asit içerir ve triptofan, mutluluk ve duygusal iyi olma hissiyatını artırabilen serotonin neurotransmitterinin üretimine katkıda bulunur.

Kolesterol Seviyelerini Etkilemez: Yıllarca yumurtaların kolesterol seviyelerini yükseltebileceği düşünülse de, daha yeni araştırmalar, düzenli olarak tüketilen yumurtaların genellikle kandaki kötü kolesterolü artırmadığını göstermektedir.

Tokluk Hissi: Yumurtalar, yüksek protein ve sağlıklı yağ içerikleri sayesinde tokluk hissi sağlar, böylece aşırı yeme riskini azaltabilirler.

Yaşam Haberleri