Ani bir olay karşısında hissedilen korku ve heyecan, kalbinizde beklenmedik hareketlere neden olsa da, bu durum oldukça sıradan karşılanmakta. Buna karşın durduğunuz ya da rutin işlerle uğraştığınız sıralarda, ya da uzanıp dinlenme esnasında yaşadığınız ve kalbinize adeta bir bıçak saplıyorlarmış gibi acı veren his, tıp dünyasında Prekordiyal Yakalanma Sendromu ya da Kırık Kalp Sendromu olarak tanınıyor.
EN ÇOK KALP KRİZİ İLE KARIŞTIRILIYOR
6 yaşında bir çocuktan 25 yaşındaki bir insana kadar, genç yaş grubunda görülebilen bu durum sıklıkla kalp krizi ile karıştırılmakta. Yaşanıldığı anda büyük bir acı veren bu durum, nefes alınmaya devam ettikçe etkisini artırmakta ve kişide "büyük bir rahatsızlığın habercisi" beklentisine neden olmakta.
Her ne kadar söz konusu durum için 'sendrom' ifadesi kullanılsa da, yaşanılan bu acı hayali bir acı değil. Bu Göğüs bölgesinde yaşanan acı tamamen gerçek. Kimi zaman Texidor Sendromu veya Huchard Sendromu olarak da biliniyor. Acı öylesine rahatsız edici olabiliyor ki, acıyı genellikle kötüleştiren nefes alış verişini azalttığınız için baş dönmesi ve nefes yetmezliği bile yaşayabiliyorsunuz.
İlk olarak 1893 yılında Fransız kardiyolog Henri Huchard tarafından tanımlanan bu hissin tam olarak nedenini henüz bulabilmiş değiliz. En olası açıklama, bunun kalp ile ilişkili olmasının nedeninin, aslen kalpten değil de kalbin de bulunduğu göğüs bölgesinden geçen diğer birçok sinirden birinin buna sebep oluyor olmasıdır. Bunun en olası adayı, pleura (ya da plevra) adı verilen ve göğsünüz içinde akciğeri göğüs kafesine bağlayan dokuların içine dağılmış olan interkostal sinirlerdir. Torakik pleura (göğüs plevrası) içine yayılmış bu sinirler, göğsün gevşeyip genişlemesini mümkün kılan kasların çalışması sırasında geçici olarak sıkışıp irrite olarak bu acıya neden oluyor olabilir. Bu nedenle nefes alıp verirken bu sinirlerin değdiği kasların hareket etmesi acıyı kötüleştirebilmektedir. Ancak sinir, bu sıkışıklık halinden kurtulduğu anda, acı hissi de geçiveriyor.
Maalesef bunu çözmenin bilinen ve garantili bir yolu yok. Acı hemen hemen her zaman dinlenme halindeyken görülüyor ve asla uyku sırasında yaşanmıyor. Yapılan incelemeler, dinlenme halinde birden yer değiştirilecek olursa daha sık yaşandığını gösteriyor. Acıyı yaşarken doğrulup oturur pozisyona geçmek yardımcı olabilir. Ama çok da hareket etmeye çalışmayın, çünkü acının arttığını göreceksiniz. Neredeyse her zaman 30 saniye ila 3 dakika içinde kaybolacak. Nihayetinde, yeterince büyüdüğünüzde, bu acı sizi tamamen terk edecek.