Birisi 12. yıl balomdaki bakır bronz göz farı mı dedi? Evet! Yaklaşık 10 yıl önce, 30'lu yaşlarımın başına kadar onu banyomda saklıyordum. Eminim banyonuzda da bu eşyalardan birkaçı vardır. Eğer öyleyse detoks zamanı.
Banyonuzda detoks yapmak iki kuraldan oluşur:
Artık ihtiyacınız olmayan veya son kullanma tarihi geçmiş öğeleri kaldırın
İlk adım, bir zamanlar kullanmış olabileceğiniz ve artık toksisite endişeleri nedeniyle yeniden değerlendirilmesi gereken zararlı öğeleri tanımlamaktır. Tuhaflıkların üreme alanı haline gelen üç yıllık maskaraya bakıyorum.
Bir yıldan daha eski olan öğeleri kaldırın
Acımasız biliyorum ama düşük toksik koruyucu içeren çoğu şey bir yıldan fazla dayanmaz. Bir yıldan fazla dayanabilen koruyucu içeren herhangi bir şey, cildinizde veya evinizde artık istemediğiniz sert kimyasallar içerme eğilimindedir. Bu gevşek bir kuraldır ve her zaman istisna vardır.
Kaçınılması gereken kimyasalların kontrol listesi:
Kişisel Bakım ürünleri
Cilt tahrişini, kuruluğu ve saç kökü hasarını azaltmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri sodyum lauret sülfat (SLES) ve sodyum lauril sülfat (SLS) kullanmayı bırakmaktır. Daha doğrudan potansiyel tahriş edici olan SLS'den farklı olarak SLES sıklıkla 1,4-Dioksan ile kontamine olur. SLS'nin çamaşır ürünlerinde kullanılması uygundur; ancak hindistan cevizi gibi sürdürülebilir bir kaynak arayın.
İnsanlar evde yüz temizleyici, serum veya köpüklü el yıkamanın ne kadar kolay olduğunu keşfettikçe basit kiler ve Kendin Yap ürünleri geri dönüyor.
Bir diğer zararlı tahriş edici madde ise 2013 yılında Amerikan Dermatit Derneği tarafından "yılın temas alerjeni" olarak adlandırılan metilizotiyazolinondur. Bundan kaçınmak için elinizden geleni yapın.
Daha sonra parabenler, triklosan ve sentetik koku/parfümlerden kaçınmak istersiniz. Bunlardan kaçınmak, endokrin bozucu kimyasal maruziyetinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Daha sonra ürünlerinizde mikro boncuk olmadığından emin olun. Mikro boncuklar BPA içerir ve çevre için bir felakettir.
Son olarak, polietilen glikol (PEG), vazelin, parafin, propilen glikol, kuaterniyum bileşikleri ve daha fazlası gibi petrol bazlı bileşenlere dikkat etmek istersiniz söz konusu ürünün içeriğinde yukarıdaki listeden bir şey görürseniz onu atın. Bu kaçınılması gereken kimyasallara ilişkin basit kontrol listeniz olacaktır.
Profesyonel ipucu: Düşük toksik yolculuğunuza yeni başlıyorsanız ve hangi bileşenlerin petrol, sürdürülemez palmiye yağı içerebileceğini veya bunlardan türetilebileceğini veya potansiyel tahriş edici olabileceğini anlamak istiyorsanız, Kimyasal Labirent uygulaması Çevresel Uygulamanın yanı sıra faydalıdır .
Ağız bakımı
Ağız bakımı söz konusu olduğunda ana suçlular SLS mikro boncuklar ve triklosandır. Florür için önerilen yönergelerin olduğu bir ülkede yaşadığımız göz önüne alındığında, bunu bir kenara bırakacağım, ancak florür tartışmasında nerede durduğunuzu görmek için kendi araştırmanızı yapın. Suyunuzdan çıkarmayı seçseniz bile topikal olarak koruyucu olduğunu öne süren araştırmalar var.
Kişisel temizlik
Kişisel hijyen ürünlerinde yukarıda bahsedilen diğer zararlı maddelerin yanı sıra alüminyum da bulunan ana kimyasaldır. Doğal detoksifikasyon fonksiyonunuzun çalışmasını engellediği için alüminyumdan vazgeçin. Pek çok kişi yeni tarz deodorant macunlarından memnun: hassas ciltler için daha yumuşak olan, bikarbonatsız yapılan bazı doğal deodorantlar.
Makyaj malzemeleri
Sentetik renklendiricilerden, kömür katranından (maskara/göz kalemi), potansiyel olarak asbestle kontamine olabilecek talktan, kanserojen olduğundan şüphelenilen misklerden, BHA/BHT ve kurşun/kadmiyumdan kaçının. Ağır metaller ve miskler "koku" veya "pigment" gibi terimler altında saklandıkları için içerik maddeleri listesinde yer almadıkları için, makyaj ürünlerinin zararlı kimyasallar içermediğini açıkça belirten markaları satın almak önemlidir. İyi haber şu ki, konu daha güvenli seçenekler artık var.
Bu maddelerin sağlığa zararlı olduğu biliniyorsa neden hala ürünlerde var?
Tüketici farkındalığı nedeniyle artık durum tersine dönüyor ama aslında onlar kâr için oradalar. Bunlar, çizdiğiniz resme göre size "performans" veya "rahatlık" hissi veren ucuz, son derece etkili kimyasallardır.
İnsanların yeni bir yöntemi kabul edebilmesi için, performansın nasıl görüneceğini yeniden tanımlama konusunda üzerinize düşeni yapmanız, ürünlerin sağlığınıza veya çevreye zarar verecek şekilde "performans göstermesini" talep etmediğinizden emin olmanız gerekir.
İyi haber şu ki yeşil kimya imdadımıza yetişiyor ve insanlar evde yüz temizleyici, serum veya köpüklü el sabunları yapmanın ne ne kadar kolay olduğunu keşfettikçe basit kiler ve Kendin Yap ürünleri geri dönüyor .