Sarımsak tozu yapmak için marketten sarımsak başları satın alabilirsiniz, ancak yerel bir çiftçi pazarından alırsanız veya kendiniz yetiştirirseniz, mevsiminde olan ve en iyi lezzeti sunan sarımsağı elde edersiniz.
SARIMSAK KURUTMAYA NASIL HAZIRLANIR?
Başları aldıktan sonra, onları tek tek dişlere ayırmanız gerekecek. Kök kısmını alt uçtan kesin ve her şeyi çıkarın. Soyulmuş dişlerde kahverengi lekeler fark ederseniz, dişleri kesin veya tamamen atın. Bu işlem için kaliteli, temiz ve sağlıklı dişlere ihtiyacınız olacak.
Yaklaşık bir su bardağı bütün sarımsağın, bir su bardağının yaklaşık üçte biri kadar sarımsak tozu ürettiğini unutmayın. Tüm aileniz için yılbaşı hediyesi hazırlıyorsanız, ne kadar sarımsağa ihtiyacınız olacağını göz önünde bulundurun.
Daha sonra karanfilleri mümkün olduğunca kalın dilimler halinde kesin. Bu, dilimlerin hemen hemen aynı anda kurumasını sağlayacaktır.
SARIMSAK DİLİMLERİNİ KURUTMA YÖNTEMLERİ
Sarımsağınızı kurutma şekliniz, erişebildiğiniz ekipmana bağlı olacaktır. Bir kurutucu, fırın veya hatta hava ile kurutabilirsiniz.
Kurutma süresi, kullandığınız fırın veya kurutucunun türüne, yaşadığınız iklime ve üzerinde çalıştığınız sarımsak dişlerinin durumuna bağlıdır. Küf veya yanmayı önlemek için kurutma işlemi sırasında sarımsağınıza dikkat etmeniz en iyisidir!
Kurutma Yöntemi – Dilimlenmiş sarımsağı kurutma tepsisine eşit şekilde yayın. Dilimlerin üst üste gelmediğinden emin olun. Kurutma makinesini 49°C'ye (120°F) ayarlayın, tepsiyi yerleştirin ve her 2 saatte bir kontrol edin. Sarımsak, parmaklarınızın arasında ufalandığında yeterince kurumuş demektir. Soğumaya bırakın.
Fırın Yöntemi - Fırını en düşük ayara getirin. Ardından dilimlenmiş sarımsağı bir fırın tepsisine eşit şekilde yayın. Yine, dilimlerin üst üste gelmemesine dikkat edin. Sarımsağı her 30 dakikada bir kontrol edin ve aynı ufalanan kıvama geldiğinde çıkarın. Soğumaya bırakın. Sarımsağın fırında daha çok kızardığını ve bu nedenle biraz acı olabileceğini unutmayın.
SARIMSAK TOZU NASIL YAPILIR?
Sarımsaklar soğuduktan sonra blender, kahve değirmeni veya baharat öğütücüsüne aktarın veya havan ve tokmakla eski usulde öğütün.
Sarımsağı istediğiniz kıvama gelene kadar ezin, öğütün veya püre haline getirin. Ardından kıyılmış sarımsağı hava geçirmez kavanozlara boşaltın, etiketleyin ve serin ve kuru bir yerde saklayın.
SARIMSAKLI TUZ NASIL YAPILIR?
Çok basit ve kişisel zevke göre kolayca uyarlanabilir. Temel oran, bir ölçek sarımsak ve iki ölçek tuzdur. Tuzluysa biraz daha sarımsak, yeterince tuzlu değilse biraz daha tuz ekleyerek istediğiniz zaman bu oranı değiştirebilirsiniz!
Sofra tuzundan deniz tuzuna kadar her türlü tuz kullanılabilir. Tuz çeşitleri ve sağlık üzerindeki etkileri hakkında araştırmaya değer birçok bilgi bulunmaktadır.
İstediğiniz tuzu hazırladıktan sonra, soyulmuş sarımsakları ve tuzu bir mutfak robotunda karıştırın. Son kıvamı ıslak kum gibi olmalıdır. Karışımı yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine yayın ve fırında en düşük ayarda yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
Fırın tepsisini çıkarın ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra, muhtemelen sarımsak ve tuz topaklarını mutfak robotuna geri koyun ve tekrar ufalanan, tuzlu bir kıvam alana kadar karıştırın. Daha da sofistike bir karışım istiyorsanız, karışıma en sevdiğiniz kuru otlardan veya ezilmiş acı biberlerden ekleyebilirsiniz.
Ev yapımı sarımsak tuzunu temiz ve kuru bir kavanozda, serin ve kuru bir yerde saklayın.