Ayvayı yerken dikkatli olun: Bilmeden çöpe attığınız ayva kabukları, öksürüğe çare mi? Ayvanın az bilinen 12 faydası neler?

Ayva, bin bir derde deva bir meyve. Bilmeden çöpe atılan kabuklarından çay, çekirdeklerinden tatlılara renk olan ayva, sağlık üzerinde de oldukça etkili. Peki ayvanın faydaları neler? Ayva çayı, geçmeyen öksürüğe çare olabilir mi? Ayva çayı nasıl yapılır?

Sonbahar ve kış aylarında severek tüketilen bir meyve olan ayva, mevsim geçişlerinin de etkisiyle artan öksürük salgınlarına yardımcı olabilir. Artık her mevsim bulmakta zorluk yaşamayacağınız ayva ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, kalorisi az olan bu meyveyi rahatlıkla tüketebilirsiniz. Peki ayvanın başka ne gibi faydaları var? Ayva çayı nasıl yapılır?

Yapılan çok sayıda araştırma da ayvanın faydalarını ortaya koyuyor. İşte ayvanın o faydaları…

Ayvanın az bilinen 12 faydası neler?

1. Ayvanın akla gelen ilk faydası bağışıklık sistemi üzerinde etkileyici olması. Bağışıklığı güçlendiren ayva, vücudu virüslere karşı koruyor.

2. Antioksidan içeriği nedeniyle kanser riskini azaltıyor.

3. Zayıflamaya yardımcıdır.

4. Saç dökülmesine etki etmese de saçları uzattığı söyleniebilir.

5. Cildin gençleşmesini sağlıyor.

6. Kansızlığa iyi geliyor.

7. Hamilelikte mide bulantılarını dindirebilir.

8. Kalp ve damar sağlığını koruyor.

9. Bağırsak hastalıklarını önlüyor.

10. Alerjiler üzerinde olumlu etki yaratabiliyor.

11. Kötü nefes kokularını engelliyor.

12. Sindirimi kolaylaştırıyor.

Kabukları içi kadar faydalı bir meyve

Ayvanın kabukları da çok faydalı. Ayvanın kabuklarını soyarak çöpe atmamanızı öneririz.

Ayva kabuğu veya çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelebilir.

Kabukları iştah açıyor, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirici güce sahip.

Ayva suyu, hasta olduğunuzda kullandığınız vücudu terletme yöntemi için oldukça etkili.

Ayva çayı nasıl yapılır?

Vücut direncinizi arttırmak ve öksürüğünüze karşı göğsünüzü yumuşatmak içn ayva çayı içebilirsiniz. Mayhoş bir tadı olan ayva çayı için meyvenin kabukları ve çekirdeklerini kullanıyoruz. Peki ayva çayı nasıl yapılır?

Malzemeler:

  • 1 tane ayvanın kabuğu, çekirdek yatağı ve çekirdekleri
  • Kabuklardan biraz fazla su
  • 1-2 parça karanfil
  • İsteğe bağlı tarçın, elma kabuğu, kakule, ıhlamur çiçeği
  • 1 tatlı kaşığı bal

Ayva çayını nasıl yapalım?

Bir fincan ayva çayı için bir adet ayvanın kabuğunu soyun.

Kabukları geçecek miktarda suyu küçük bir tencere ya da çaydanlıkta kaynatın.

Kaynar suyun içine ayva kabuklarını ekleyip demlenmesini bekleyin. Bu şekilde bir demleme, vitamin değerlerinin kaybolmaması için önemli.

Demlenmeye bıraktığınız çaya ayva çekirdeklerini de ilave edin.

10-15 dakikalık demlenme sonrası isteğinize göre tarçın, elma kabuğu, kakule ve ıhlamur çiçeğini çaydanlığa koyun.

Bir süzgeç yardımıyla çayın katı kısımlarını süzün.

Ayva çayını tatsız bulanlar, bir tatlı kaşığı bal ile tatlandırabilir.

Yaşam Haberleri