Ay'ın Gizemli Çekimi: Kanıtlar ve Hikayeler

İnsanlar uzun zamandır ayın bizi nasıl etkilediğiyle ilgileniyor. Ruh halimizi, uyku düzenimizi, bir kadının adet döngüsünü etkiliyor mu? Birçok kişi buna inanıyor, çünkü ayın dünya okyanusları üzerindeki yerçekimi etkisinden dolayı. Bilimin ne söylediğine bakıyoruz ve gerçeği kurgudan ayırıyoruz.




İnsanlık tarihi boyunca Ay, gizemli ve büyüleyici bir varlık olarak algılanmıştır. Geceleri gökyüzünde parlayan bu kozmik kürenin, Dünya üzerindeki yaşamı nasıl etkilediğine dair birçok inanç ve efsane ortaya çıkmıştır. Bu inançlardan bazılarının temelinde bilimsel gerçekler yer alırken, bazıları ise tamamen hayal gücümüzün eseridir. Bu yazıda, Ay'ın çekiminin insanları nasıl etkilediğine dair bilimsel bulguları inceleyecek ve gerçekleri mitlerden ayıracağız.


Ay'ın çekimi - kanıtlar ve hikayeler

Dünya yılda yaklaşık 12-13 dolunay ve 3 ay tutulması ve her 2-3 yılda bir mavi ay yaşar. Ayın zihinlerimizi ve bedenlerimizi etkilediği fikri tarihte, folklorda ve klasik ve modern hikaye anlatımında bulunabilir. Gerçeğe ulaşmak için kanıtlara bakmamız gerekir, ancak bunların çoğu anekdottur ve insanların hikayelerini destekleyen çok az bilimsel araştırma vardır.

Ruh sağlığı çalışanlarının %81'i dolunay ile psikiyatrik hastalıklar arasında bir ilişki olduğuna inanıyor . Yine de, bu anekdotsal kanıtı bilimsel verilere dönüştürmeye çalışan büyük bir çalışma, dolunayın bir hastanenin acil servisindeki psikiyatrik semptomlar üzerinde dikkate değer bir etkisi olduğunu bulamadı . Ay etkileri varsa, bunların çalışmalarda doğrulanması için çok küçük veya seyrek olma ihtimalinin yüksek olduğu sonucuna vardı.

Ay, vücudumuz ve su

Dolunay, deniz seviyelerindeki düşük ve yüksek gelgit arasındaki değişimlerin en uç noktada olduğu bahar gelgitleriyle ilişkilendirilir. Aynı durum, dolunay türleri olan mavi aylar ve süper aylar için de geçerlidir.
Bu, ayın insanları neden etkilediğine dair bazı teorilerin temelidir - vücudumuzdaki su miktarı nedeniyle. Beyin ve kalp yaklaşık %73, akciğerler %83, cilt %64, kaslar ve böbrekler %79 ve kemikler %31 sudan oluşur . Ayın bizi etkilediğine inananlar, içimizdeki suyun gelgitler gibi ayın konumundan etkilendiğine inanırlar. Ancak bu hiçbir zaman bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Ay ve ruh hallerimiz

Antik Yunan'a kadar uzanan bir geçmişte, insanlar aşırı davranış ve yanlış anlaşılan ruhsal hastalıkların vakalarını açıklamak için aya yöneldiler. Bu, 'aya uluma' gibi terimlerin ortaya çıkmasına neden oldu.
Jo Clayton bir psikoterapist ve danışmandır. "Ruh sağlığı ile öngörülemez veya aşırı davranışlar arasındaki bağlantı binlerce yıldır dilimizde yer alıyor, ancak bunu anlamaya doğru daha fazla ilerleyemiyoruz. Psikoterapistlerin çoğu, konu hakkında kapsamlı ve devam eden araştırmalara rağmen, kanıtlanmış bir bağlantının olup olmadığına biraz şüpheyle yaklaşıyor. Bu bir fenomen olabilir, ancak aynı zamanda sadece bir fantezi de olabilir." diyor.

Ancak, tüm ruh sağlığı uzmanları aynı fikirde değil. Hızlı döngülü bipolar bozukluğu olan 18 hasta üzerinde yapılan bir çalışma , hastaların manik-depresif ataklarının, ayın gelgitler üzerindeki etkisinin en güçlü olduğu zamanlarda senkronize olduğu sonucuna vardı . Psikiyatri profesörü olan yazar, bunun hastalardaki biyolojik süreçlerle açıklanamayacağı göz önüne alındığında, bir ay etkisinin muhtemel olduğu sonucuna vardı.

Ay ve uyku

Ay evrelerinin, vücudun iç saatinin bir parçası olan 24 saatlik döngüler olan sirkadiyen ritmimizi etkileyebileceğine dair bazı kanıtlar bulunmaktadır.

"Dolunay evresi en sorunlu evre gibi görünüyor, araştırmalar uykuya dalmanın ve REM uykusuna ulaşmanın daha uzun sürebileceğini gösteriyor. Derin uyku %30'a kadar azalıyor, kesintiler ve uyanmalar artıyor," diyor Clayton ve ayrıca bazı insanların daha kısa süreler uyuyabileceğini de belirtiyor.

2021'de yapılan bir araştırma, ay ışığının alacakaranlıktan sonraki saatlerde mevcut olduğu dolunaydan önceki gecelerde uykunun genellikle daha geç başladığını ve daha kısa olduğunu buldu . Çalışma verileri ayrıca güçlü ay ışığının muhtemelen gece aktivitesini teşvik ettiğini ve sanayi öncesi toplumlarda - yapay ışığa erişimi olmayan ve bu nedenle uykularını yönlendirmek için tamamen güneş ışığına ve ay ışığına güvenen uzak toplumlarda - uykuyu engellediğini öne sürdü.

Bu kanıtın, ay ışığının uyarıcı etkisine dair olduğunu belirtmekte fayda var; ayın vücudumuz üzerindeki çekim gücüne dair ise henüz bilimsel bir kanıt bulunmuyor.

Ay ve adet

Popüler inanışın aksine, ayın evrelerinin doğum oranlarını etkileyebileceğine dair bir kanıt yok gibi görünüyor. Ancak, yakın zamanda yapılan araştırmalar, 29,5 gün uzunluğunda olan ay evreleri ile kadınların değişken ancak aynı uzunlukta olan adet döngüleri arasında bağlantı kuran bazı kanıtlar buldu.

Uzun vadeli bir çalışmada, araştırmacılar bazı kadınların adet dönemlerinin hayatlarının belirli dönemlerinde ay ışığı ve yer çekimi döngüleriyle senkronize olduğunu buldular .

Clayton'a göre adet takibi uygulamalarından gelen en ikna edici veri, "Kadınların adet dönemlerinde, Ay'ın yarıdan fazla dolunayda olması durumunda daha dinlendirici bir uyku çektikleri" yönünde.

Örneğin, Luna Luna uygulamasını kullanan bir araştırma, çoğu kadının adet dönemleri dolunay civarındaki aydınlık ay döneminde başladığında daha iyi uyuduğunu, yeni ay civarındaki karanlık zamanda adet dönemlerine başlayanların çoğunun ise kötü uyuduğunu buldu .

Ay ve kalp sağlığı

Clayton, kardiyovasküler sistemlerin dolunay sırasında en verimli olduğunu öne süren bazı kanıtlar olduğunu söylüyor. Acil kalp ameliyatı ile tedavi edilen aort diseksiyonuyla ilgili bir çalışma , ameliyat dolunay sırasında gerçekleştirilirse hastaların hayatta kalma şansının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösterdi . Ayrıca, bu hastaların ortalama olarak hastanede daha kısa bir ameliyat sonrası kalış süresine ihtiyacı vardı - normal 14 güne kıyasla 10 gün.
Ayrıca ayın kan basıncımız üzerinde bir etkisi olduğuna dair bir teori de var. Fikir şu ki, eğer ay suyu etkileyebiliyorsa, başka bir büyük sıvıyı kanımızı da etkileyebilir
Bir çalışma, erkeklerde ay ayının farklı evrelerinde fiziksel zindeliği, kalp atış hızını ve kan basıncını araştırdı 8 . Yerçekiminin en güçlü olduğu düşünülen yeni ay ve dolunay evrelerinde kan basıncının yaklaşık 5 mm Hg düştüğüne dair kanıtlar buldu. Bazı uzmanlar, bu yerçekiminin insan dolaşımı üzerinde faydalı bir etkiye sahip olduğuna inanıyor.
Ancak kanıtlar kesin olmaktan uzaktır ve diğer birçok çalışma, kan basıncı ve kalp atış hızı gibi kalp sağlığı belirteçleri ile ayın döngüleri arasında herhangi bir örüntü bulamamıştır .

Ay ve şiddet

Adamın dolunayda saldırgan bir kurt adama dönüştüğü görüntü, anekdotsal kanıtlara inanılacaksa, göründüğünden daha gerçek olabilir. Ancak Clayton, polis ve hastane personelinin dolunayda saldırganlık hikayelerinin hafife alınması gerektiği konusunda uyarıyor. "Konuyla ilgili yazılmış çok sayıda çalışma ve makaleye rağmen, istatistiksel kanıt eksikliği bunun sahte bilim gibi hissettirmesine neden oluyor."

1998'de hapishane mahkumları üzerinde yapılan bir çalışmada dolunayın her iki tarafındaki günlerde şiddet olaylarında artış tespit edildiğinden beri çok daha fazla çalışma yürütüldü. O zamandan beri hiçbir çalışma aynı sonuçları üretmedi ve çoğu uzman dolunayın daha fazla şiddet, intihar ve saldırganlık olayına yol açmadığı sonucuna vardı. Aslında bir çalışma, 1961-2014 yılları arasında cinayet vakalarının dolunay civarında düştüğünü buldu .

Ay ve modern yaşam

Ayın etkilerini gerçekten bilmeyi zorlaştıran şey, modern yaşamın konforları ve elektrikli aydınlatmadır. Clayton, "Çoğumuz bedenlerimizle ve etrafımızdaki doğal dünyayla senkronize değiliz" diyor.

Yapay ışıklarla dolu bir dünyada yaşadığımız için , günlük hayatımızdaki ay evrelerinin ne kadar farkında olduğumuzdan veya bu zamanlarda duygusal durumlarımızda ince değişimler olup olmadığından emin değilim. Kendimizle yeterince sık görüşmüyoruz, bu yüzden duygularımız daha uç noktalara gelene kadar genellikle refahımızın farkında olmuyoruz .

"Ay evreleri ile duygusal, zihinsel ve fiziksel sağlığımız arasındaki ilişki azalmış gibi hissediliyor," diyor psikoterapist. "Öz farkındalığımız eksik ve doğadan kopuk durumdayız. Belki de daha fazla dikkat etmeye başlamanın zamanı geldi?"

Yaşam Haberleri