Mutfakların vazgeçilmezi olan yumurtayla ilgili çok önemli uyarı uzmanından geldi. Yumurtaların buzdolabına koyulması ve yıkanarak muhafaza edilmesi konusunda doğru bilinen yanlışlar olduğunu belirten Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, milyonlarca vatandaşa yumurta saklama uyarısında bulundu.
Yumurtalar buzdolabına yerleştirildikleri günden itibaren üç ila beş hafta buzdolabında saklanabilir. Yumurtaları her zaman kartonun üzerindeki son kullanma tarihine göre satın alın. Onları güvende tutmak için yumurtaları doğrudan eve götürün ve hemen buzdolabında saklayın. Yumurtaları kartonlarının içinde bırakın ve buzdolabının kapısına değil, en soğuk yerine koyun.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, satın alınan gıdanın marketten buzdolabına sonrasında da tüketim aşamasına kadar uyulması gereken kurallar olduğunu hatırlattı.
Buzdolabına ürün yerleştirilmesinde çoğu kişinin hatalı uygulama yaptığını anlatan Manavoğlu, bu basit hataların insan sağlığını olumsuz etkileyecek sonuçlara yol açtığını söyledi.
Yumurta, kırmızı ve beyaz et, balık ile süt ürünlerini muhafaza ederken yapılan hataların buzdolabında bakteri oluşturduğunu anlatan Manavoğlu, "Alışveriş yaparken soğuk, dondurulmuş ürünler en son satın alınmalı.
Çözülmeden dolaba yerleştirilmeli. Hangi ürünün, hangi rafta saklanması gerektiği çok önemli. Kırmızı veya beyaz et, balık, yumurta gibi ürünlerin muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususlar var. Dolap kapağında yumurta için ayrılmış yer var.
En çok yapılan yanlış, herkesin yumurtayı kapaktaki rafa yerleştirmesi. Dolap açıldığında ısı değişimi en çok kapakta olur. O nedenle yumurtaları dolap kapağında değil, daha soğuk olan ısı düzeyinin etkilenmediği noktaya koymak gerekir. Gerekirse, kendi ambalajıyla saklamak daha doğru. Yumurtanın dış kabuğunda düşük oranda da olsa mikroorganizma bulunur. Yumurtayı diğer ürünlerle değmeyecek şekilde dolabın iç bölgesine yerleştirmek gerekiyor" diye konuştu.
YIKAYARAK DOLABA KOYMAYIN
Yumurtanın buzdolabında muhafaza edildiği rafın yanı sıra yıkanarak dolaba konulması gibi yanlış uygulamalar da yapıldığına değinen Manavoğlu, "Salmonella yumurtada çok fazla bulunan mikroorganizmadır. Yumurtaya dokunulduktan sonra tüketime hazır gıdaya dokunulursa bakteri bulaştırma artacaktır. Çapraz kontaminasyonu engellemek için tüketici yumurtaya temas ettiğinde elini yıkayıp, sonra başka gıdaya dokunulmalı. Yumurta yıkandıktan sonra dolaba konulması daha yanlış uygulama. Yumurta yıkandığında kabuğu etkinliğini kaybediyor ve mikroorganizmaların oluşumunu hızlandırıyor. Salmonella çok tehlikeli, kanamalı ishal, halsizlik, felç, bağışıklığı düşük insanlarda ölüme kadar götürebilen bir bakteri" dedi.